Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 512 kJ / 5 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,70 g |
Tuky | 207,63 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 648 mg |
Sodík | 75 mg |
Sůl | 0,18 g |
Sacharidy | 810,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nachystejte si misku nebo jinou nádobu s ledově studenou vodou a postavte v blízkosti sporáku.
Krok 2: Vymažte máslem plech o velikosti cca 30 x 20 cm nebo čtvercovou dortovou formu 25 x 25cm.
Krok 3: Vložte všechny ingredience, kromě vanilky, do velkého hrnce se silným dnem a přiveďte k varu. Musí se to stále míchat.
Krok 4: Vařte 12 - 20 minut, stále míchejte, dokud směs nezezlátne a dokud nedosáhnete teploty 115°C (soft ball na cukrářském teploměru). Zkouška je, když trochu dáte do té nachystané studené vody, ono to trošku zchladne a když to vytáhnete, tak je takové mačkací jako hodne žužlavá karamelka. Jak dlouho potrvá, než se to dostane na správnou teplotu, závisí na tom, jak moc to vaří a taky jaký je hrnec.
Krok 5: Jakmile dosáhnete teploty 115-118°C, sundejte hrnec opatrně ze sporáku a vmíchejte vanilku.
Krok 6: Pomocí elektrického šlehače (jde to i obyčejnou vařečkou, ale potrvá to mnohem déle) šlehejte tu hmotu asi pět minut. Musí se to podobat konsistencí hustějši nutele. Tahle hmota je stále dost horká, takže opatrně presunout z hrnce do vymazaného plechu.
Krok 7: Rozetřít a namačkat a uhladit vrch jak nejlíp se vám povede.
Krok 8: Nechte to vychladit v lednici cca 2 hodiny. Když se to tam nechá déle, bude to příliš tvrdé na krájeni a budete to muset nechat v pokojové teplotě trochu povolit (může se to rosit, ale toho se nebojte, ono to pak zase uschne).
Krok 9: Nakrájejte na čtverečky a dobrou chuť.
Zveřejněno 27. 10. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové karamelky - fudge
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8oM
Moje poznámka
Vanilkové karamelky - fudge
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w8oM
Nejnovější recepty
Vláčná mramorová bábovka
Přidáno před 10 hodinami
Vejce s dijonskou omáčkou s mrkvovými knedlíky
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvové knedlíky s mozzarellou
Přidáno před 11 hodinami
Palačinky se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
Přidáno 29. 4. 2025 20:01
Mrkvové muffiny se sladkým sýrovým krémem
Přidáno 29. 4. 2025 15:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený květák s nivou, vejci a smetanou
Kaill před 15 minutami
Vepřové maso ve vlastní šťávě
mifor před 12 hodinami
Čokoládová poleva (krém)
panilek před 13 hodinami
Výborná svíčková
Nikki60 před 14 hodinami
Kuskusový nákyp s tvarohem a jablky
TondaJ před 16 hodinami
Klasické české rohlíky
Vavrofka před 16 hodinami
Kuře pečené na mřížce
vaclavagregrova před 16 hodinami
Domácí krtkův dort
Rezinka26 před 17 hodinami
Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
vagundova před 18 hodinami
Smetanová pórková polévka
Fitulka před 18 hodinami
Tématické fráze:
karamelky,
domácí fudge,
fudge.cz,
karamely recept,
recept na cokoladove fudge,
výborné domácí karamelky,
recept cukr softball,
fudge.czrecept,
recept na domácí karamelky,
fuage,
domaci fudge recept,
karamelky recept,
recept na fudge moučník,
youtube
Suroviny:
máslo,
mléko kondenzované,
mléko,
cukr,
extrakt vanilkový
Komentáře (5)
250 gr. pozdravujem Jozef