Hovězí kližka s brokolicovo-česnekovou omáčkou, připraveno v papiňáku

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

4 porce Hovězí maso 12 názorů

Suroviny

950 g hovězí kližky vcelku
200 g slaniny nebo špeku
500 g brokolice (růžičky i košťál)
350 ml horké vody
2 lžíce oleje
2 velké hrsti nakrájeného medvědího česneku
sůl
mletý pepř
(nit na utažení masa)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kližku opláchneme, osušíme a prošpikujeme slaninou nakrájenou na delší špalíčky.
    Před prošpikováním je lepší dát na cca 20 minut nakrájenou slaninu do mrazáku, pak se lépe do masa zasouvá.

  2. Zbytek slaniny, která se již do masa nevejde, nakrájíme na nudličky a v papiňáku ji na oleji osmažíme do zrůžovění.
    Prošpikované maso utáhneme nití, aby během dušení hezky drželo tvar, vložíme na osmaženou slaninu a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.

  3. Podlijeme horkou vodou, zlehka osolíme, opepříme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu, kdy plamen ubereme na minimum, dusíme 60 minut.

  4. Po ochlazení hrnec otevřeme a pokud je maso již měkké, společně se slaninou ho z hrnce vytáhneme a odložíme stranou. Do šťávy dáme růžičky brokolice, nakrájený košťál a podle potřeby přidáme i menší množství vody.
    Hrnec opět uzavřeme a od doby varu vaříme 5 minut. Poté hrnec otevřeme a vše ponorným mixérem rozmixujeme.

  5. Omáčku podle potřeby dochutíme, přidáme medvědí česnek, slaninu a necháme prohřát. Do omáčky také můžeme dát prohřát nití zbavené a na porce nakrájené maso. Pokud nám vadí, když je maso na talíři “opatlané“ omáčkou, dáme ho prohřát do hrnce na pařák.
    Jako přílohu je vhodný bramborový knedlík.

Poznámka

Doba dušení záleží na kvalitě a stáří masa. Pokud maso není dostatečně měkké, hrnec opět uzavřeme a dobu varu prodloužíme cca o 10 minut.

U omáček má každý rád jinou hustotu. Není problém omáčku podle potřeby malinko naředit, nebo nechat silným varem zredukovat na požadovanou hustotu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 273 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí kližka s brokolicovo-česnekovou omáčkou, připraveno v papiňáku

  • zizala zizala

    Anna Kocikova: :-) On ten sušený za moc nestojí, sušením ztrácí vůni i chuť. Nejlepší uchování je zmrazit ;-):yes: nebo do másla či pesta.

    Odpovědět

  • ZFranclova:Zuzanko,díky:-KSušený medvědí česnek také občas používám,ale v krámku s kořením za něj chtějí dost peněz.Vždycky si slibuji,že si nasuším do zásoby,ale zatím mi to ani jednu sezonu nevyšlo:-8Ihned po sběru se buď spotřebuje,nebo dám pár balíčku do mrazáku:-)

    cecilka:Cecilko,určitě se klasickým česnekem nic nepokazí.Já bych ještě do rozmixované omáčky přidala narobno nakrájenou nať lahůdkové cibuky:yes:

    Za milé komentáře a za zájem všem děkuji:-K:-K

    Odpovědět

  • ZFranclova ZFranclova

    Pardon, zapomněla jsem se zmínit, že jsem samozřejmě přidala tomuto lákavému jídlu bod. Např. na chalupě s omezenějším vybavení kuchyně se mi určitě bude hodit.

    Odpovědět

  • ZFranclova ZFranclova

    cecilka: Medvědí česnek se dá koupit i sušený. Objednávám ho v internetovém obchodě Koření od Antonína (z Plzně). Máme ho moc rádi. Na obchod jsem narazila, když jsem na netu hledala thajské karí, které jsem už dlouho v obchodech nikde nenašla (je červené, má méně kurkumy, není nasládlé a má výraznou chuť). Pro začátek stačí malá kořenka - Česnek medvědí za 51 Kč, Karí thajský typ 54 Kč). Viz http://www.koreni.cz/

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Tento recept musí byť skvelý, no žiaľ, v lokalite kde bývam, medvedí cesnak nerastie. Zmení sa niečo na chuti, keď ho nahradím klasickým?
    Vďaka za radu.

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Moc pěkný recept , já bych si hned Drahuško nandala :yes::yes::-p:-K

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    To vypadá náramně! :-p;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    :-p:-p:-p:yes:+bodík

    Odpovědět

  • enynka enynka(neregistrovaná)

    dobré,dobré,inspirativní,lákavé! hned na oběd vybrané!

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    M:-p:-p:yes:oc lákavá mňamka!!!

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Tak ty dobroty po té pauze na nás hezky hrň - začala jsi dobře:yes:

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Krásně vypadající obídek pochutnala:-p:yes: bych si

    Odpovědět

Tématické fráze: hovezi klizka cesnekova omáčka s hovezim vadí niť na jídlo vepřova plec v papiňàku

Zapomněl/a jsem heslo