Kiščok - buchta z kyšky pečená v remosce

Suroviny 6 porcí

1,5 hrnku kyšky
1,5 hrnku hrubé mouky
1 lžička jedlé sody
1 hrnek moučkového cukru
1,5 lžíce kakaa
0,9 dl oleje
1 vejce
moučkový cukr
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Sypké ingredience smícháme a prosijeme. Přidáme kyšku, vejce a smícháme.

  2. Mísu remosky už předem vyložíme papírem na pečení, do poloviny výšky - z pečícího papíru si ustřihneme kolo větší než dno mísy, zmuchláme ho do koule (lépe se pak rozprostře) a pak papír rozložíme na dno a stěny. Nesmí být moc vysoko, jelikož by se shora připaloval od pečícího víka.

  3. Vlijeme těsto, přiklopíme vrchním dílem, zapneme a pečeme zhruba 30 -35 minut. Čas je pouze orientační, každá remoska může péct trochu odlišně.

  4. Krátce před úplným dopečením můžeme remosku vypnout a nechat buchtu přikrytou topným tělesem tzv. "dojít". Pak ji vyjmeme a necháme nejraději na mřížce zchladnout.

  5. Pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. Na povrch můžeme použít místo cukru i čokoládovou polevu.

  6. Oproti receptu bych použila méně moučkového cukru, ale to záleží na chuti. Remosku mám menší ještě s hliníkovou mísou, o průměru 22 cm.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Tento recept je jedním z vítězných receptů v roce 2013 v programu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Z poloviční dávky jsem vyzkoušela péct v remosce.

Název -kiščok- je používaný ve slezském nářečí.

Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/

Komentáře k receptu Kiščok - buchta z kyšky pečená v remosce

  • Houska68 Houska68

    Našla jsem tenhle recept v Blesk receptech v souvislosti s Moravskoslezskem. Opravdu výborný vláčný koláč. <3

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Koláče z kyšky se u nás těší velké oblibě:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Pajaja: Odpověděla jsem Ti u předešlého receptu:-// Pečlivě si pročti u obou ingredience:-!http://www.toprecepty.cz/recept/42730-rychla-kakao...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pajaja: není to stejný recept, má podobné ingredience, ale stejný není - tu je kyška, v kakaové buchtě mléko, a i např. marmeláda. Jen je obojí pečené v remosce. Fotky jsou hodně podobné, ale taky ne totožné. Merylas chtěla jen ukázat i jinou chuťovou variantu.

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Proč je tu stejný recept dvakrát za sebou? Pokaždé pod jiným názvem. . . :-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    zizala: nebo úspora z důvodů pečení menšího moučníku (menší dávky) - jsme dva, ať to pak nemusíme jíst jen proto, že by se zbytek zkazil.
    Remosku miluju a z kuchyně už bych ji pryč nedala:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Merylas: Já právě v létě na chalupě hodně, je energeticky úspornější a hlavně se menší moučníky rychleji sní a může se péct brzy něco čerstvého :-):yes::-p

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    zizala: Díky za zájem a doufám, že recepty nezklamou:-K Remosku využívám ráda i na pečení moučníků, ne vždy se ale zadařilo:-) Tak ty recepty, s kterými jsem byla spokojená zapisuju.;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Ukládám oba Tvé remoskové recepty, v létě na chalupě jako když je najdu :-):yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: buchta z kysky kyščok pečeme v remosce recepty buchta s kysky pečení buchet v remosce remoska recepty peceni v pecence pečeme v pecence jak péct v remosce pecena buchta peceni buchet kakaova buchta z kysky buchta kyščok recept na buchtu z kysky recepty v pečence buchta s z kyšky rychlá buchta z kyšky koláč z kyšky pečeni v remosce buchty z kyšky