

Kiščok - buchta z kyšky pečená v remosce
Suroviny 6 porcí
- 1,5 hrnku kyšky
- 1,5 hrnku hrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1,5 lžíce kakaa
- 0,9 dl oleje
- 1 vejce
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
Sypké ingredience smícháme a prosijeme. Přidáme kyšku, vejce a smícháme.
Mísu remosky už předem vyložíme papírem na pečení, do poloviny výšky - z pečícího papíru si ustřihneme kolo větší než dno mísy, zmuchláme ho do koule (lépe se pak rozprostře) a pak papír rozložíme na dno a stěny. Nesmí být moc vysoko, jelikož by se shora připaloval od pečícího víka.
Vlijeme těsto, přiklopíme vrchním dílem, zapneme a pečeme zhruba 30 -35 minut. Čas je pouze orientační, každá remoska může péct trochu odlišně.
Krátce před úplným dopečením můžeme remosku vypnout a nechat buchtu přikrytou topným tělesem tzv. "dojít". Pak ji vyjmeme a necháme nejraději na mřížce zchladnout.
Pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme. Na povrch můžeme použít místo cukru i čokoládovou polevu.
Oproti receptu bych použila méně moučkového cukru, ale to záleží na chuti. Remosku mám menší ještě s hliníkovou mísou, o průměru 22 cm.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Tento recept je jedním z vítězných receptů v roce 2013 v programu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Z poloviční dávky jsem vyzkoušela péct v remosce.
Název -kiščok- je používaný ve slezském nářečí.
Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kiščok - buchta z kyšky pečená v remosce
-
Našla jsem tenhle recept v Blesk receptech v souvislosti s Moravskoslezskem. Opravdu výborný vláčný koláč.
-
Koláče z kyšky se u nás těší velké oblibě
-
Pajaja: Odpověděla jsem Ti u předešlého receptu
Pečlivě si pročti u obou ingredience
http://www.toprecepty.cz/recept/42730-rychla-kakao...
-
Pajaja: není to stejný recept, má podobné ingredience, ale stejný není - tu je kyška, v kakaové buchtě mléko, a i např. marmeláda. Jen je obojí pečené v remosce. Fotky jsou hodně podobné, ale taky ne totožné. Merylas chtěla jen ukázat i jinou chuťovou variantu.
-
Proč je tu stejný recept dvakrát za sebou? Pokaždé pod jiným názvem. . .
-
zizala: nebo úspora z důvodů pečení menšího moučníku (menší dávky) - jsme dva, ať to pak nemusíme jíst jen proto, že by se zbytek zkazil.
Remosku miluju a z kuchyně už bych ji pryč nedala -
Merylas: Já právě v létě na chalupě hodně, je energeticky úspornější a hlavně se menší moučníky rychleji sní a může se péct brzy něco čerstvého
-
zizala: Díky za zájem a doufám, že recepty nezklamou
Remosku využívám ráda i na pečení moučníků, ne vždy se ale zadařilo
Tak ty recepty, s kterými jsem byla spokojená zapisuju.
-
Ukládám oba Tvé remoskové recepty, v létě na chalupě jako když je najdu