Karlovarský knedlík
Výborná česká příloha k mnoha omáčkám i pečením je karlovarský knedlík. Recept je hezky rozepsaný pro ty, kdo knedlík vaří poprvé. Zkuste použít potravinářskou fresh fólii podle videa, jak karlovarský knedlík zabalit a vytvarovat.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 913 kJ / 1 652 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,26 g |
Tuky | 26,65 g |
Vláknina | 18,05 g |
Cholesterol | 530 mg |
Sodík | 2,46 g |
Sůl | 5,89 g |
Sacharidy | 279,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rohlíky (nejlépe 2 dny staré) nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout nejlépe do druhého dne.
Krok 2: Petrželovou nať nasekáme a přisypeme k pečivu.
Krok 3: Do jiné misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme, a přisypeme hrubou mouku.
Krok 4: Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a přimícháme tuhý sníh.
Krok 5: Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Krok 6: Vezmeme silný igelitový sáček na tlačenku (průměr 100–150 mm) a jeden konec zavážeme. Plníme směsí a postupně stlačujeme. (Nemáte-li sáček na tlačenku, můžete hmotu na knedlík zabalit do potravinové fólie, dobře utáhnout jako zabalený bonbon a dát vařit takto.)
Krok 7: Délku knedlíku zvolíme podle velikosti průměru hrnce, ve kterém se budou vařit. Po naplnění vytlačíme vzduch a zavážeme s rezervou přibližně 2 cm druhý konec. Knedlík totiž lehce zvětší svůj objem.
Krok 8: Sáčky naplněné knedlíkovou směsí a zavázané, vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 minut a poté je vytáhneme, propícháme je a necháme chvilku odpočinout.
Krok 9: Následně odstraníme fólii a krájíme na plátky.
Zveřejněno 19. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karlovarský knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ByNJ
Moje poznámka
Karlovarský knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ByNJ
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 1 hodinou
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 5 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno před 21 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 32 minutami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 34 minutami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 1 hodinou
Pečený bůček
BublinaF před 1 hodinou
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 1 hodinou
Listové šátečky s náplní z tvarohu, pudingu a meruněk
faluska před 2 hodinami
Jednoduchá roláda
Fikina před 2 hodinami
Obalovaný chléb ve vejci
bobnak před 3 hodinami
Minutkový kuřecí guláš
Robo9 před 4 hodinami
Výborné lasagne
Nela20 před 5 hodinami
Tématické fráze:
karlovarský knedlík,
karlovarský knedlík recept,
karlovarské knedlíky,
recept na karlovarský knedlík,
karlovarský knedlíky,
top recepty karlovarsky knedlik,
nejlepší karlovarský knedlík,
karlovarské knedlíky recept,
karlovarské knedlíky top recepty,
recept na karlovarské knedlíky,
recept karlovarský knedlík,
karlovarský knedlík top recepty,
karlovarsky knedlik recepty,
karlovarské knedlíky z rohlíků,
domaci karlovarsky knedlik,
recepty karlovarský knedlík,
karlovarský knedlík z rohliku,
knedlík karlovarský,
recepty na karlovarský knedlík,
karlovarskýknedlík
Suroviny:
rohlík,
vejce,
mléko,
mouka hrubá,
nať petrželová,
ořech muškátový strouhaný,
sůl
Komentáře (55)
Akorát jsme doma neměli petrželku ani muškátový oříšek, tak jsme dali jen sůl, pepř, jarní cibulku a trochu pažitky a i tak vznikly naprosto vynikající knedlíčky
Děkuji za odpovědi.
No, s výběrem vhodného knedlíku k určitému jídlu (či vhodného jídla ke zvolenému knedlíku) to ani u nás mnohdy není žádná sranda
https://www.labuznik.cz/recept/karlovarsky-knedlik...
(zde v komentářích 14.06.12 00:37)