Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovarský knedlík

Výborná česká příloha k mnoha omáčkám i pečením je karlovarský knedlík. Recept je hezky rozepsaný pro ty, kdo knedlík vaří poprvé. Zkuste použít potravinářskou fresh fólii podle videa, jak karlovarský knedlík zabalit a vytvarovat.

Hodnocení receptu je 5,0 (56×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

19. 5. 2015 22:11

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 913 kJ / 1 652 kcal
Bílkoviny64,26 g
Tuky26,65 g
Vláknina18,05 g
Cholesterol 530 mg
Sodík 2,46 g
Sůl5,89 g
Sacharidy279,85 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 12. 2018 20:24

magdalenka: No, chutná jako křen, nebo spíše nevím , jak chutná žen-šen! Omáčka je z něj báječná a je mi docela fuk, jestli je to žen-šen, nebo křen, ať se tím trápí on! Śtípe, jako čert a je takový smetanově sladký jako šlehačka ! Možná hybrid mezi křenem a žen-šenem?<3 Když jsme to řekli našemu veterináři/ tomu co ordinuje za štrůdl/ tak říkal, že prý křen působí proti parazitům a chechtal se nad vynalézavostí našich štěnat , spát hezky ve stínu křenových listů a hned si dát zdravou svačinku!

magdalenka magdalenka

20. 12. 2018 19:16

Veronika.Hrozna: si si istá, že je to chren??? Žen-šen to nie je?

hospodyne

20. 12. 2018 18:39

No vida, kam jsme se od knedlíků dostaly...:-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 12. 2018 18:37

magdalenka: Já to dělám stejně , kromě cukru, někdy přidám, někdy není třeba. Křen mi roste pod hrušní a je velice sladký, když je čerstvý. Netuším proč, záhada biologie. Dokonce naše štěňátka 5-6 týdnů, kdysi před lety okusovaly listy našeho křenu, až do býle , netušíme proč. Když si je vzali , noví páníčkové , tak se křen vzpamatovával asi dva roky ! Musí být ten náš křen docela čarodějný, protože štěňátka byly zdravé jako křen! Bylo jich 8 , takže křen byl úplně bez listů!

magdalenka magdalenka

20. 12. 2018 18:25

Veronika.Hrozna: Mňa svokra naučila chrenovú omáčku takto: bešamel (s maslom a hladkou múkou), dobre prevariť, osoliť, na koniec chren, ocot a osladiť...(decentne ocot a cukor)

hospodyne

20. 12. 2018 18:03

Veronika.Hrozna: omáčka má specifickou chuť, takovou drsnou. Žádné máslo ani ocet, jen sádlo, hrubá mouka, křen a vývar.Rodiče a já ji máme rádi i na výpeku z kačeny. Zbytek rodiny to nejí:-(

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 12. 2018 17:08

hospodyne: Zajímavé , ale v podstatě je to omáčka, i když ji dnes děláme z hladké mouky a dochucujeme octem , cukrem , solí a máslem.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

20. 12. 2018 17:05

casino: U nás je to, já knedlík, manžel chléb , pokud je karlovarský nebo hrníčkový s máslem, tak se neopováží moc odporovat a baští ! Kynutý on nerad, já ano ! K pečené divoké kachně se zelíčkem, chce brambory ! Tchýně vařila po Švábsku a Maďarsku, tam knedlíky moc neznají. On si zvykl na její kuchyni a furt tím opruzuje. Já jsem to rozsekla , udělám vždycky lokše a baští ! :-D

hospodyne

19. 12. 2018 13:07

casino: já jsem si tu familii pěkně zpovykala, to si nestěžuji, jen konstatuji.Kdybych nechtěla, nedělám to..:-D

casino casino

19. 12. 2018 10:58

hospodyne: Veronika.Hrozna:
No, s výběrem vhodného knedlíku k určitému jídlu (či vhodného jídla ke zvolenému knedlíku) to ani u nás mnohdy není žádná sranda :-)
https://www.labuznik.cz/recept/karlovarsky-knedlik...
(zde v komentářích 14.06.12 00:37)

hospodyne

18. 12. 2018 21:29

Veronika.Hrozna: víte, on už je to takový selský pravěk. Na sádle se zpěnila hrubá mouka s velkou hrstí křenu, zalilo se to polévkou z masa, nejčastěji drůbežího, dál zaklechtalo opět hrubou moukou, osolilo, provařilo a nakonec se zamíchal čerstvý křen. Omáčka byla velmi hustá. kastrol stál uprostřed stolu, každý měl na talíři na kostky nakrájený knedlík a kus vařené slepice. No, kus, to je relativní. Muselo zbýt i k večeři. Takže vidíte, že recept je na dnešní dobu véélmi rustikální:-D:-D Tak jsme už doma nejedli.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 12. 2018 20:33

hospodyne: Jaká zvláštní omáčka s křenem:-?:-?:-?:-? něco dobrého s křenem, sem s tím, zítra mám v plánu strouhat křen/ no on to zatím netuší a lebedí si pod hrušní/ snad ho někdo vykope ! :-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 12. 2018 20:27

casino: Já dělala knedlíky dva , do zásoby, v tom střívku ho nechám vychladit a v střívku uvrhnu do útrob mrazáku /vždy připraven/ je , jako čerstvý ! Moje polovička žádný kynutý knedlík nechce , segedýn baští s chlebem , prostě knedlík ne, kromě tohoto jediného! Vždycky trošku vymažu sáček máslem, jak se podaří a pak plním. V receptu je muškátový oříšek a vždycky jeden knedlík dělám bez muškátového oříšku , protože ke kysanému zelí i dušenému zelí ten oříšek jaksi nejde. Možná, že se mi to jen zdá- nevím! Ke svíčkové i zajíci na smetaně, je s tím oříškem výborný. ;-)

hospodyne

18. 12. 2018 20:23

casino: :-Dno jo, také to pamatuji, zvlášť jedna z mých prababiček si takové knedlíky potrpěla, měla pro ně zvláštní výraz, který už si nepamatuji. Většinou se v obou rodinách vařily kynuté a mimořádně i ječné ke zvláštní omáčce s křenem

casino casino

18. 12. 2018 19:04

hospodyne: "Konec nevážu -jen založím, aby těsto mělo prostor."
No, pro větší tvůrčí rozmanitost dodávám:-K
Pamatuji, že v "předvixlajvantových" dobách se tento a jemu podobní knedlíci balili do mokré utěrky ve tvaru koule (styl "ranec", ne styl "hašlerka"). Nití se provedly dva úvazky: první těsně u těsta, druhý asi 2 cm od prvního; po chvilce, až těsto varem zpevnilo, tak se první úvazek přestřihl a posléze těsto "expandovalo" po druhý úvazek...
Tož tak:-K

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: karlovarský knedlík karlovarský knedlík recept karlovarské knedlíky recept na karlovarský knedlík karlovarský knedlíky top recepty karlovarsky knedlik nejlepší karlovarský knedlík karlovarské knedlíky recept karlovarské knedlíky top recepty recept na karlovarské knedlíky recept karlovarský knedlík karlovarský knedlík top recepty karlovarsky knedlik recepty karlovarské knedlíky z rohlíků domaci karlovarsky knedlik recepty karlovarský knedlík karlovarský knedlík z rohliku knedlík karlovarský recepty na karlovarský knedlík karlovarskýknedlík

Suroviny: rohlík, vejce, mléko, mouka hrubá, nať petrželová, ořech muškátový strouhaný, sůl

TopRecepty.cz

Karlovarský knedlík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ByNJ