Karlovarský knedlík
Výborná česká příloha k mnoha omáčkám i pečením je karlovarský knedlík. Recept je hezky rozepsaný pro ty, kdo knedlík vaří poprvé. Zkuste použít potravinářskou fresh fólii podle videa, jak karlovarský knedlík zabalit a vytvarovat.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 6 913 kJ / 1 652 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,26 g |
Tuky | 26,65 g |
Vláknina | 18,05 g |
Cholesterol | 530 mg |
Sodík | 2,46 g |
Sůl | 5,89 g |
Sacharidy | 279,85 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 12. 2018 20:24
magdalenka: No, chutná jako křen, nebo spíše nevím , jak chutná žen-šen! Omáčka je z něj báječná a je mi docela fuk, jestli je to žen-šen, nebo křen, ať se tím trápí on! Śtípe, jako čert a je takový smetanově sladký jako šlehačka ! Možná hybrid mezi křenem a žen-šenem? Když jsme to řekli našemu veterináři/ tomu co ordinuje za štrůdl/ tak říkal, že prý křen působí proti parazitům a chechtal se nad vynalézavostí našich štěnat , spát hezky ve stínu křenových listů a hned si dát zdravou svačinku!
20. 12. 2018 19:16
Veronika.Hrozna: si si istá, že je to chren??? Žen-šen to nie je?
20. 12. 2018 18:39
No vida, kam jsme se od knedlíků dostaly...
20. 12. 2018 18:37
magdalenka: Já to dělám stejně , kromě cukru, někdy přidám, někdy není třeba. Křen mi roste pod hrušní a je velice sladký, když je čerstvý. Netuším proč, záhada biologie. Dokonce naše štěňátka 5-6 týdnů, kdysi před lety okusovaly listy našeho křenu, až do býle , netušíme proč. Když si je vzali , noví páníčkové , tak se křen vzpamatovával asi dva roky ! Musí být ten náš křen docela čarodějný, protože štěňátka byly zdravé jako křen! Bylo jich 8 , takže křen byl úplně bez listů!
20. 12. 2018 18:25
Veronika.Hrozna: Mňa svokra naučila chrenovú omáčku takto: bešamel (s maslom a hladkou múkou), dobre prevariť, osoliť, na koniec chren, ocot a osladiť...(decentne ocot a cukor)
20. 12. 2018 18:03
Veronika.Hrozna: omáčka má specifickou chuť, takovou drsnou. Žádné máslo ani ocet, jen sádlo, hrubá mouka, křen a vývar.Rodiče a já ji máme rádi i na výpeku z kačeny. Zbytek rodiny to nejí
20. 12. 2018 17:08
hospodyne: Zajímavé , ale v podstatě je to omáčka, i když ji dnes děláme z hladké mouky a dochucujeme octem , cukrem , solí a máslem.
20. 12. 2018 17:05
casino: U nás je to, já knedlík, manžel chléb , pokud je karlovarský nebo hrníčkový s máslem, tak se neopováží moc odporovat a baští ! Kynutý on nerad, já ano ! K pečené divoké kachně se zelíčkem, chce brambory ! Tchýně vařila po Švábsku a Maďarsku, tam knedlíky moc neznají. On si zvykl na její kuchyni a furt tím opruzuje. Já jsem to rozsekla , udělám vždycky lokše a baští !
19. 12. 2018 13:07
casino: já jsem si tu familii pěkně zpovykala, to si nestěžuji, jen konstatuji.Kdybych nechtěla, nedělám to..
19. 12. 2018 10:58
hospodyne: Veronika.Hrozna:
No, s výběrem vhodného knedlíku k určitému jídlu (či vhodného jídla ke zvolenému knedlíku) to ani u nás mnohdy není žádná sranda
https://www.labuznik.cz/recept/karlovarsky-knedlik...
(zde v komentářích 14.06.12 00:37)
No, s výběrem vhodného knedlíku k určitému jídlu (či vhodného jídla ke zvolenému knedlíku) to ani u nás mnohdy není žádná sranda
https://www.labuznik.cz/recept/karlovarsky-knedlik...
(zde v komentářích 14.06.12 00:37)
18. 12. 2018 21:29
Veronika.Hrozna: víte, on už je to takový selský pravěk. Na sádle se zpěnila hrubá mouka s velkou hrstí křenu, zalilo se to polévkou z masa, nejčastěji drůbežího, dál zaklechtalo opět hrubou moukou, osolilo, provařilo a nakonec se zamíchal čerstvý křen. Omáčka byla velmi hustá. kastrol stál uprostřed stolu, každý měl na talíři na kostky nakrájený knedlík a kus vařené slepice. No, kus, to je relativní. Muselo zbýt i k večeři. Takže vidíte, že recept je na dnešní dobu véélmi rustikální Tak jsme už doma nejedli.
18. 12. 2018 20:33
hospodyne: Jaká zvláštní omáčka s křenem něco dobrého s křenem, sem s tím, zítra mám v plánu strouhat křen/ no on to zatím netuší a lebedí si pod hrušní/ snad ho někdo vykope !
18. 12. 2018 20:27
casino: Já dělala knedlíky dva , do zásoby, v tom střívku ho nechám vychladit a v střívku uvrhnu do útrob mrazáku /vždy připraven/ je , jako čerstvý ! Moje polovička žádný kynutý knedlík nechce , segedýn baští s chlebem , prostě knedlík ne, kromě tohoto jediného! Vždycky trošku vymažu sáček máslem, jak se podaří a pak plním. V receptu je muškátový oříšek a vždycky jeden knedlík dělám bez muškátového oříšku , protože ke kysanému zelí i dušenému zelí ten oříšek jaksi nejde. Možná, že se mi to jen zdá- nevím! Ke svíčkové i zajíci na smetaně, je s tím oříškem výborný.
18. 12. 2018 20:23
casino: no jo, také to pamatuji, zvlášť jedna z mých prababiček si takové knedlíky potrpěla, měla pro ně zvláštní výraz, který už si nepamatuji. Většinou se v obou rodinách vařily kynuté a mimořádně i ječné ke zvláštní omáčce s křenem
18. 12. 2018 19:04
hospodyne: "Konec nevážu -jen založím, aby těsto mělo prostor."
No, pro větší tvůrčí rozmanitost dodávám
Pamatuji, že v "předvixlajvantových" dobách se tento a jemu podobní knedlíci balili do mokré utěrky ve tvaru koule (styl "ranec", ne styl "hašlerka"). Nití se provedly dva úvazky: první těsně u těsta, druhý asi 2 cm od prvního; po chvilce, až těsto varem zpevnilo, tak se první úvazek přestřihl a posléze těsto "expandovalo" po druhý úvazek...
Tož tak
No, pro větší tvůrčí rozmanitost dodávám
Pamatuji, že v "předvixlajvantových" dobách se tento a jemu podobní knedlíci balili do mokré utěrky ve tvaru koule (styl "ranec", ne styl "hašlerka"). Nití se provedly dva úvazky: první těsně u těsta, druhý asi 2 cm od prvního; po chvilce, až těsto varem zpevnilo, tak se první úvazek přestřihl a posléze těsto "expandovalo" po druhý úvazek...
Tož tak
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 12 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 13 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 14 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 21 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nudle s mákem
ctomala uvařila před 3 minutami
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 2 hodinami
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 11 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 11 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 11 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 12 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 12 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 12 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 12 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: karlovarský knedlík karlovarský knedlík recept karlovarské knedlíky recept na karlovarský knedlík karlovarský knedlíky top recepty karlovarsky knedlik nejlepší karlovarský knedlík karlovarské knedlíky recept karlovarské knedlíky top recepty recept na karlovarské knedlíky recept karlovarský knedlík karlovarský knedlík top recepty karlovarsky knedlik recepty karlovarské knedlíky z rohlíků domaci karlovarsky knedlik recepty karlovarský knedlík karlovarský knedlík z rohliku knedlík karlovarský recepty na karlovarský knedlík karlovarskýknedlík
Suroviny: rohlík, vejce, mléko, mouka hrubá, nať petrželová, ořech muškátový strouhaný, sůl
Karlovarský knedlík
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ByNJ
54 názorů