Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švábské anýzové figurky

Staroněmecký recept na anýzové figurky nese svůj název podle Švábska, oblasti v dnešním jižním Německu. Jednalo se o oblíbené pečivo, které se prodávalo především na jarmarcích, a svou výraznou vůní jistě lákalo mnoho kupujících.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

8 - 10 kusů dle velikosti formiček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 854 kJ /
2 116 kcal
Bílkoviny46,11 g
Tuky20,12 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy433,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu zapneme a předehřejeme na 150 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Pokud budeme používat formy na vytlačování těsta, předem si je vymažeme olejem a vysypeme hladkou moukou. Krok 2: Vejce s cukrem a kořením vyšleháme do velmi husté pěny. Následně do ní zapracujeme mouku se sodou (nebo kypřicím práškem). Těsto nesmí lepit, proto možná budeme muset trošku mouky přidat. Záleží na tom, jak velká máme vajíčka. Krok 3: Těsto ihned rozválíme na asi 1 cm silnou placku a rozdělíme na části, které odpovídají formám. Krok 4: Plackou z těsta zakryjeme celý obrázek na formě a pomocí prstů těsto lehce vtlačíme do formy, aby se obrázek hezky obtiskl. Krok 5: Těsto z formy opatrně vyklopíme a nožíkem odkrojíme přebytky těsta. Krok 6: Jednotlivé tvary položíme na plech vyložený pečicím papírem. Krok 7: Těsto nenecháme dlouho stát (rychle osychá, je třeba s ním pracovat ihned). Krok 8: Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 15-20 minut podle velikosti tvarů. Pečivo by nemělo zrůžovět na povrchu. Krok 9: Po upečení a vychladnutí jsou tvary velmi tvrdé, je třeba péci s předstihem aspoň 4 týdny a nechat rozležet. Tvrdosti ale můžeme využít ke zdobení – před pečením do pečiva vykrojíme dírku a po upečení můžeme pečivo zavěsit na šňůrku jako dekoraci. Krok 10: V původním receptu se tvary kladou na vrstvu anýzu, kterým je posypáno dno plechu na pečení. Při pečení se semínka částečně zapečou do těsta. Pokud však není žádoucí, aby v pečivu zůstala celá aromatická semínka, lze asi půl lžičky anýzu podrtit v hmoždíři nebo mlýnku a přidat přímo do těsta, jak je uvedeno v tomto receptu.

TIP: Anýz, oblíbené koření - rady a tipy

Zveřejněno 9. 11. 2015

Poznámka autorky zizala

Staroněmecký recept, pamětníci z blízkosti hranic si na tyto figurky prý pamatují, prodávaly se o jarmarcích a podobně. Název tedy nepochází od švábů = hmyzu, ale od Švábska = nyní Bádensko - Württembersko a část Bavorska. Dříve bylo Švábsko rozlehlejší. Pokud nevlastníte dřevěné vyřezávané formy, můžete po rozválení vykrájet tvary klasickými vykrajovačkami nebo těsto namačkat do plechových formiček a vyklopit.

http://www.mlsoty.estranky.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Švábské anýzové figurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3P34

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Švábské anýzové figurky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3P34

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-8:-K:-K Ještě jednou děkuji komentujícím za pochvalu :-K Mám radost, že se vám koníci líbí :-);-)

Krásná práce:-K:yes::-p

:-Oto je neskutečná nádhera:yes:, pamatuji z dětství jak se říkávalo švábské anýzové:-p+:yes: Zajímavá vykrajovačka, pěkní koníci.

naprosto fantastická profi práce:yes:a ta vůně musí být nepřekonatelná!!:-K zasloužené bodíky letí k Tobě;-)

yanull: Ano, pro toto cukroví je anýz typický, takže bych nenahrazovala, nehledě na to, že perníkové koření těsto trošku zbarví ;-):-)

zizala: Jarko, myslíš, že by šel anýz nahradit kořením medový perník? Nebo je anýz typický pro toto cukroví?

zizala:krásne, originálne!

cathleen: :-K To mě nenapadlo ji nechat vyfotit, tak odpoledne :-8:-))

Co dodat?:-D Snad jen - ukaž nám tvou formu, prosííím:-8
Koníci jsou překrásní, vyjímali by se i jako jednoduchá ozdoba na stole:yes::yes:

Děkuji všem, komu se moji bílí koníčci líbí :-8:-K:-K

Krásný koníček;-):-):yes:

Krása...

Zizalko, krasa uzasna, jsi neuveritelne sikovna :-K:-K:-K

Moc pěkné :yes::yes:

Tématické fráze:
švábské perníčky, anýzové kroužky, švabsky perník formy, svabske cukrovi, svabske muffiny, pečené figurky, recepty na štruple, švábský perník, švábské cuktoví, švábské pečivo, staroněmecké recepty, anýzové vanocni cukrovi kroužky, chleba z domácí pekárny, formičky na švábské perníčky, anýzové pečivo, anýzové rohlíčky, švabské formičky, anyzove pernicky, vyrezavane formy na svabske susenky, figurky z mouky

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, vejce, vanilka mletá, sůl, soda jedlá, anýz

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu