Masová směs s kysaným zelím

Iveta_M Kuchařka: Iveta_M

Mleté maso 10 názorů

Suroviny

Masová směs:
1/4 kg vepřového bůčku
1/4 kg uzeného bůčku
1/4 kg hovězího masa
1 celé vejce
hrst rýže
pepř
sůl
1 střední cibule
3 stroužky česneku
kysané zelí
mletá paprika (sladká)
olej
hladká mouka
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Maso umeleme spolu s cibulí a česnekem, vmícháme vejce a koření, dobře promícháme.

  2. Na dno kastrolu dáme polovinu sklenice kysaného zelí (balení o váze cca 640g), na ni dáme masovou směs zakryjeme zbytkem zelí, zalijeme trochou studené vody, (skutečně trochou, ne aby maso plavalo, zelí něco pustí, maso taky!). Dáme dusit pod pokličkou na plotýnku, nemícháme, jen občas kastrolem zatřeseme. Maso je hotové až se začne oddělovat tuk a šťáva a krásně voní, při tomto množství asi za 3/4 hodiny.

  3. Pak rozkvedláme ve studené vodě mírně navršenou lžíci hladké mouky a nalijeme kolem masa po obvodu kastrolu.

  4. Na trošce oleje rozpustíme 2 - 3 lžičky sladké papriky (opatrně, ne zprudka, ráda se připaluje a pak zhořkne) a nalijeme cik-cak na povrch zelí, necháme povařit aby se ztratila chuť syrové mouky, podáváme s chlebem.

Poznámka

Nevím, jak se jídlo správně jmenuje, je to starý rodinný recept, původně prý se snad jedná o rumunské národní jídlo, nevím.

Je to velice syté, zaplácnete žaludek i největšímu hladovci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Masová směs s kysaným zelím

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Tento pokrm připravuji už léta takto, v míse mám mleté ochucené maso,dávám jen hovězí, k němu přidám syrovou opranou rýži a dělám takové šišky, čevabčiči, na dno pekáče dám kyselé zelí,někdy propláchnu, aby nebylo moc kyselé, na něj položím šišky masa a zaliji protlakem z loupaných rajčat, naliji celou tu velkou krabičku s troškou vody,neplavou, ale jsou skoro ponořené, přidám čili koření a dusím, občas promíchám a šišky pootočím, občas podliji. Je to velice rychlé, nenáročné na přípravu, zvládne každý,... a moooc dobré. Záleží na každem, jak si to okoření, já dělám pikantnější....:-)

    Odpovědět

  • Iveta_M Iveta_M(autorka receptu)

    casino: Opravdu nemícháme, jen třepeme občas s kastrolem, mám tenhle recept ráda kvůli jednoduché přípravě. Proto ta plotýnka (litinová), aby se to odspodu nepřichytilo.

    Odpovědět

  • Iveta_M Iveta_M(autorka receptu)

    Svetlana: Díky za upozornění, rýži vmícháme do masa, nějak jsem opomněla... Iveta

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Svetlana: Tak jsme dnes zkusili a super! Dobré, syté, rychlé, určitě jsme nedělali naposledy.. Rýži jsem hodila jen opláchlou nepředvařenou do masa (improvizace) a došla pěkně..;-)

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    Taky jsem si říkala, že je to varianta koložvárského zelí...ale z receptu vypadlo, kdy v této variantě dávat rýži?...přidat k masu, nebo posypat vařenou rýží zelí, nebo ji dát až na směs masa?...určitě tuto variantu vyzkouším..
    :yes::yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Ano, skutečně je to rodinná variace na Kološvárské zelí. Znám, dělám, a máme to rádi. :-8

    Odpovědět

  • casino casino

    " Pak rozkvedláme ve studené vodě mírně navršenou lžíci hladké mouky a nalijeme kolem masa po obvodu kastrolu."
    A nemícháme?:-O
    Zajímavé:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Taky líbí;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Řekla bych, že je to něco na způsob kološvárského zapékaného zelí. Kološvár je maďarský název pro rumunskou Kluž, což koresponduje s tím, že by mohlo jít o rumunské národní jídlo. Už mnohokrát jsem si říkala, že ho někdy zkusím udělat, ale zatím skutek utek.:-( Určitě by to stálo za hřích.

    Odpovědět

  • madlina madlina(neregistrovaná)

    Ten recept se mi :yes:líbí. určitě zkusím co nejdříve.:-));-)

    Odpovědět

Tématické fráze: masové koule se zelím mleté maso s kysaným zelím kološvár s rýží recepty z kysaneho zeli masovénplacičky s kysaným zelím masová směs na zelí zapékana rýže s kysaným zelím recepty mleté maso s rýží akysaným zerlím kološvár masová směs k rýži masove kulicky s kysaným zelím ryze s kysanym zelim masové šišky na kyselém zelí-recept rumunské národní jídlo mlete hovezi maso s kysanym zelim těstoviny s kysaným zelím masové koule z rýží a zelím mlété maso s rýží a kysaným zelí směs s klobásou a se zelím recept rychlý kolosvar

Zapomněl/a jsem heslo