Dal Makhani (indické národní jídlo)

StandaCB Kuchař: StandaCB

Doba přípravy: několik hodin cca 6 Bezmasá jídla 0 názorů

Suroviny

1 hrnek (cca 250 g) černé indické čočky
1/2 hrnku (cca 125 g) červených fazolí
4-5 lžic másla (může být i obyčejné, ale jednoznačně lepší je ghí)
2 velká masitá rajčata
cca 200 g rajčatového protlaku (vynikající je řecký Zanae)
čerstvý zázvor - cca 4ks 3cm špalíčky
3 střední červené cibule
5-7 stroužků česneku
1 lžička mletého koriandru
2 lžičky garam masala koření
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky středně pálivého chilli (pudru)
zakysaná smetana
čerstvý koriandr
sůl
pepř
popř. navíc 1 lžíce Podravky - Natura
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce dáme 1 hrnek (cca 250 g) černé indické čočky, 1/2 hrnku (cca 125 g) červených indických fazolí.

  2. Přidáme 0,3-0,5 lžičky středně pálivého chilli (pudru). Zalijeme 5 hrnky vody, přiklopíme pokličkou a necháme přes noc (nebo až 24 h) máčet.

  3. Druhý den začneme směs vařit - dokud se nezmění na řídce kašovitou hmotu . To bude trvat cca 3 h. Pro urychlení můžeme použít tlakový hrnec. Pokud se voda příliš rychle vypaří, musí se dolít. Vniklá konzistence by měla být řídká kaše.

  4. Cca půl hodiny předtím, než se čočka s fazolí dovaří, oloupeme si červenou cibuli a stroužky česneku. Cibuli nakrájíme na drobno a taktéž co nejvíce na drobno i česnek (anebo prolisovaný).

  5. Spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

  6. Vezmeme jiný hrnec, dáme do něj 4-5 lžic ghí másla, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Následně přidáme česnek, nechá se jen trochu zhnědnout (nesmí se připálit), a poté přidáme rajčata. Po rajčatech hned přidáme čerstvý oloupaný zázvor, nakrájený podélně na nudličky. Vaříme až se rajčata rozvaří. Jakmile budou rajčata rozvařena, vše přelijeme do prvního hrnce s luštěninami a přidáme rajčatový protlak, 1 lžičku mletého koriandru, 2 lžičky garam masala koření, 1 lžičku římského kmínu, trochu pepře, sůl a případně i 1 lžíci Podravky - Natura. Takto dále vaříme ještě cca 1h (případně i déle, v Indii se vaří několik hodin).

  7. Než se pokrm dovaří, jako přílohu uvaříme rýži Basmati. Nebo indické placky chapati (čápátí).

  8. Postup pro placky (8 ks): smícháme 500 g hladké mouky, cca 200 - 300 ml vlažné vody, špetku soli, 1 lžíci oleje.

  9. Vzniklé těsto necháme cca půl hodiny (až 1 h) odpočinout. Z těsta uděláme váleček a rozdělíme ho na 8 dílů. Z každého dílu vyválíme tenkou placku (o průměru cca 15-20 cm). Placky pak pečeme z obou stran na sucho na pánvi (nejlépe litinové).

  10. Hotové placky pak pomastíme rozpuštěným máslem (do kterého můžeme přidat i prolisovaný česnek).

  11. Poté servírujeme hotové Dal Makhani, které by mělo mít závěrečnou konzistenci středně husté až řidší kaše - do kterého na talíři přidáme zakysanou smetanu a na drobno nakrájený čerstvý koriandr.

  12. Dal Makhani je poměrně syté jídlo, proto asi bude na jednu porci stačit jedna větší naběračka. Přidáme rýži nebo placku, anebo rýži i placku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dal Makhani (indické národní jídlo)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: dal makhani dal makhani indické jídlo recepty indické jídlo dal makhani recept recepty na indická jídla indické fazole indická jídla recepty indické jídla recepty indický dál dal makhni dal makhni recept indicke jidlo recept indicke jidlo dal recepty indické jídlo indická jidla makhani recept dal makhani recept na indicke jidlo dal jídlo

Zapomněl/a jsem heslo