Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nezavařená čalamáda

Nezavařená čalamáda z našeho receptu se vyznačuje zachováním křehkosti a křupavosti zeleniny. Složení směsi můžete obměňovat podle sezóny jednotlivých druhů zeleniny. Výsledkem bude chutná a velmi oblíbená přílohová zelenina.

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yossi

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby odležení

50 min (45 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 099 kJ /
4 804 kcal
Bílkoviny123,50 g
Tuky21,10 g
Vláknina232,15 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7,28 g
Sůl15,70 g
Sacharidy931,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci přivedeme k varu vodu s octem, cukrem, solí a Deko. Až nálev vychladne, přisypeme disiřičitan draselný. Krok 2: Zeleninu očistíme a pomocí kráječe nakrájíme na drobné kousky nebo podle libosti. Krok 3: Nakrájenou zeleninu promícháme, zalijeme nálevem a necháme 24 hodin odstát. Poté znovu promícháme a naplníme do čistých a suchých sklenic. Sklenicím otřeme hrdla, zavíčkujeme čistými víčky a uložíme do spíže. Krok 4: Necháme odležet alespoň 24 hodin a můžeme ochutnávat. Po otevření skladujeme v lednici.

TIP: Jak na chutnou čalamádu

Zveřejněno 22. 7. 2016

Poznámka autora yossi

Do čalamády můžeme použít různou zeleninu – rajčata, okurky, feferonky nebo chilli papričky. Nálev je univerzální a pokud ho nalijeme do soudku, můžeme k němu postupně přihazovat sezónní zeleninu – květák, mini okurky, malé cibulky, celer, mrkev nakrájenou na kolečka. Zelenina je křupavá po celý rok.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nezavařená čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B6G

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nezavařená čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7B6G

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dělám taky, ale jenom v malém a bez konzervantů, žádné Deko (k.benzoová), žádný pyrosulfit, nic. Takže pro rychlou spotřebu, do ledničky. Ocet:voda konzervativních 1:4, i cukru proti rcp mnohem míň , navíc hořčičné semínko. Zeleninu nezalévám vařícím nálevem, ale hážu ji do hrnce s horkým, pak přihřeju na cca 90°C a nějakou dobu tak držím, jako kdybych steriloval ve sklenicích.

Dělám ji už mnoho let, je výborná, dlouho vydrží, zelenina neztrácí barvu ani chut

Marcelko- podívám se po něm :-K

A kde ten Borkén seženu?:-) A není toho octa 1l moc?

Koubkova: Jiřinko ten Borkén se vozí ze Slovenska;-), u nás koupíš přípravek:pyrosiřičitan draselný maji ho v drogerii a stojí cca 8-10 kč
Já na zeleninu leju nálev vařicí, hned po vypnutí plotýnky;-)

Koubkova: Ak sa ti to bude zdať moc kysele môžeš ho dať menej. Mne chutí kyselšie.

Stejně dělám zelí,jen se nedává to Deko a dává se kmín, je to bašta,kdo ochutnal chtěl recept,dokonce i hostinská si přišla :-D A ježto mám tuto zkušenost,tak jdu i do téhle čalamády.:yes:

Sadek Stanislav 26. 7. 2016 15:06
Podobný dělám je to výborný :yes:

Tématické fráze:
borkén, kde koupit borken, slovenská čalamáda, co je to borken, calamada borken, čalamáda, čalamáda-zelí mrkev papriky, calamada.com, chilli calamada, borken drogerie, čalamáda ze zelí zavařená recept, zeleninové čalamády, čalamáda recepty, slovenska calamada recept, koupim borken, kde seženu borkén, calamada s borken recept, zeleninová čalamáda nezavarena, co je borkén, borken kde koupit

Suroviny:
zelí bílé, cibule, paprika, mrkev, voda, deko, sůl, cukr krupice, ocet,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu