

Květák se šunkovo - sýrovou omáčkou
Suroviny
- květák (množství dle počtu strávníků)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 100 g sýra s modrou plísní (použila jsem Modřenín)
- 100 g tenkých plátků pršutu
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- sůl nebo zeleninové koření
- solamyl nebo instantní jíška na zahuštění omáčky
- voda
- mléko
- sůl
- špetka cukru (na uvaření květáku)
Postup přípravy receptu
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ho ve směsi osolené vody a mléka se špetkou cukru (aby si uchoval krásně bílou barvu). Vývar můžeme použít na přípravu květákové polévky.
Do kastrůlku vlijeme smetanu a mléko, přivedeme k varu a přidáme jemně nastrouhanou mrkev, česnek a kousky sýra.
Povaříme na hladkou omáčku, zahustíme, přidáme na nudličky nakrájený pršut a dochutíme solí nebo zeleninovým kořením.
Květák rozložíme na talíř, poklademe soleným nebo bylinkovým máslem a přilijeme sběračku omáčky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Květák se šunkovo - sýrovou omáčkou
-
Hm tak to vypadá zajímavě, musím někdy vyzkoušet, ten květák mi evokuje houskový knedlík z té fotky
-
Tu omáčku je možné použít i na jiný druh zeleniny nebo například na těstoviny...
-
Tak to bych si dala hned
, bohužel bych byla u nás asi sama
. Je to krásně barevné, rychlé, zdravé - co víc si přát.
Fotky opět úžasné !!! Bodíkuju
-
Eli, to víš, že bych pršut nejedla úplně samotnej, dala bych si k němu doma pečený rohlíčky, nebo dobrý chlebík:Že samotný, byla jen nadsázka a ani bych si na samotném až tak nepochutnala
,ale ta omáčka může mít velmi specifickoua výbornou chuť
-
Hani, tady je, jak už jsem kolikrát psala celkem prd k sehnání, ale zrovna pršut je určitě v Bille, tak mrkni, pokud ji máš někde blízko
-
Elí, to je dobře , že jsi uvedla, že ten pršut jde nahradit schwarzwaldskou šunkou
už jsem přemýšlela, kde tady budu shánět pršuta
dám do oblíbených a určitě na něj dojde řada. Moc pěkné fotky a talíř
posílám bodík
-
Aj ja pridávam bod
,tá omáčka musí byť úžasná
a tá farba...
-
Eli, samozřejmě, už mám recept v oblíbených.
-
Jendo...
Jsi milý. Za bodíka Ď. A ochutnej!!
-
Funguje to.
-
Eli, moc se mi líbí ta "trikolora"
. Je to kouzelné.
A samozřejmě mě zaujal i recept.
Jdu zkontrolovat, zda není nějaká porucha při hodnocení receptu.
Posílám prvního bodíka. -
Použila jsem schwarzwaldskou šunku (49kč/100g), ale slovo pršut jsem zvolila, abych to nekomplikovala...
Mně by zase bylo líto jíst takovou surovinu jen tak
(ani nevím proč bych to dělala), když může třeba i jinak obyčejnému jídlu dodat punc nevšednosti a kulinářsky ho ozvláštnit...
Jani, tohle jídlo není dietní- modrý sýr...smetana (30% tuku)...jíška...sušená šunka...
Možná díky květáku vypadá mdle (to právě dohání ta výrazná chuť omáčky), ale dietní - ani náhodou...
Takže na dietě nebrat!!
Mirčo, nezbylo, ale zbylo dost květáku (byl prostě obrovský - vždyť jsem z něj vařila už včera) a tak jsem vyrobila ještě polévku. Trochu jsem ji ozvláštnila a recept přidám...
-
Já bych si pršut dala samotnej, mám ho ráda a do žádného jídla bych ho asi nedala,je docela drahej
a kdo ví, jestli ten co se tu prodává je pravej
. Je to letitá záležitost
-
Tak, já se přiznám, že tohle bych asi nepozřela
Ale asi je to dietnější, kdo ví, co budu jíst, až se zase naštvu a budu na dietě
-
Elizo
,nezbylo trošku?Manžel právě volal,že bude dělat přes noc a přijede až ráno
a já sama sobě vařím málokdy
.Tak třeba jen vylízat kastrůlek a sesbírat květákové drobty
.No,je mi ale jasné,že při tak krásném jídle nezbylo ani ťuk.Elizo-zase krása