Květák se šunkovo - sýrovou omáčkou

Eliza Kuchařka:

Zeleninová jídla 15 názorů

57

Suroviny

květák (množství dle počtu strávníků)
200 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
100 g sýra s modrou plísní (použila jsem Modřenín)
100 g tenkých plátků pršutu
1 mrkev
2 stroužky česneku
sůl nebo zeleninové koření
solamyl nebo instantní jíška na zahuštění omáčky
voda
mléko
sůl
špetka cukru (na uvaření květáku)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ho ve směsi osolené vody a mléka se špetkou cukru (aby si uchoval krásně bílou barvu). Vývar můžeme použít na přípravu květákové polévky.

  2. Do kastrůlku vlijeme smetanu a mléko, přivedeme k varu a přidáme jemně nastrouhanou mrkev, česnek a kousky sýra.

  3. Povaříme na hladkou omáčku, zahustíme, přidáme na nudličky nakrájený pršut a dochutíme solí nebo zeleninovým kořením.

  4. Květák rozložíme na talíř, poklademe soleným nebo bylinkovým máslem a přilijeme sběračku omáčky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Květák se šunkovo - sýrovou omáčkou

  • anetickaa_ anetickaa_

    Hm tak to vypadá zajímavě, musím někdy vyzkoušet, ten květák mi evokuje houskový knedlík z té fotky:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tu omáčku je možné použít i na jiný druh zeleniny nebo například na těstoviny...:-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tak to bych si dala hned:-p, bohužel bych byla u nás asi sama:-(. Je to krásně barevné, rychlé, zdravé - co víc si přát.:yes::yes::yes: Fotky opět úžasné !!! Bodíkuju ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Eli, to víš, že bych pršut nejedla úplně samotnej, dala bych si k němu doma pečený rohlíčky, nebo dobrý chlebík:Že samotný, byla jen nadsázka a ani bych si na samotném až tak nepochutnala;-),ale ta omáčka může mít velmi specifickoua výbornou chuť:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Hani, tady je, jak už jsem kolikrát psala celkem prd k sehnání, ale zrovna pršut je určitě v Bille, tak mrkni, pokud ji máš někde blízko;-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Elí, to je dobře , že jsi uvedla, že ten pršut jde nahradit schwarzwaldskou šunkou:-Duž jsem přemýšlela, kde tady budu shánět pršuta:-// dám do oblíbených a určitě na něj dojde řada. Moc pěkné fotky a talíř:yes::yes::yes: posílám bodík:-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Aj ja pridávam bod :yes:,tá omáčka musí byť úžasná :-p a tá farba...

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Eli, samozřejmě, už mám recept v oblíbených.;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jendo...:-):-) Jsi milý. Za bodíka Ď. A ochutnej!! ;-)

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Funguje to.:-!:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Eli, moc se mi líbí ta "trikolora";-):yes::yes:. Je to kouzelné.:-O A samozřejmě mě zaujal i recept.;-) Jdu zkontrolovat, zda není nějaká porucha při hodnocení receptu.
    Posílám prvního bodíka.:-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Použila jsem schwarzwaldskou šunku (49kč/100g), ale slovo pršut jsem zvolila, abych to nekomplikovala...:-) Mně by zase bylo líto jíst takovou surovinu jen tak :-O (ani nevím proč bych to dělala), když může třeba i jinak obyčejnému jídlu dodat punc nevšednosti a kulinářsky ho ozvláštnit...:-p
    Jani, tohle jídlo není dietní :-) - modrý sýr...smetana (30% tuku)...jíška...sušená šunka...:-* Možná díky květáku vypadá mdle (to právě dohání ta výrazná chuť omáčky), ale dietní - ani náhodou...:-) Takže na dietě nebrat!! :-D
    Mirčo, nezbylo :-), ale zbylo dost květáku (byl prostě obrovský - vždyť jsem z něj vařila už včera) a tak jsem vyrobila ještě polévku. Trochu jsem ji ozvláštnila a recept přidám...:-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Já bych si pršut dala samotnej, mám ho ráda a do žádného jídla bych ho asi nedala,je docela drahej :-Oa kdo ví, jestli ten co se tu prodává je pravej;-). Je to letitá záležitost;-)

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Tak, já se přiznám, že tohle bych asi nepozřela:-/ Ale asi je to dietnější, kdo ví, co budu jíst, až se zase naštvu a budu na dietě:-))

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-):-p:-p:-p,nezbylo trošku?Manžel právě volal,že bude dělat přes noc a přijede až ráno;-(a já sama sobě vařím málokdy:-(.Tak třeba jen vylízat kastrůlek a sesbírat květákové drobty:-8;-):-D.No,je mi ale jasné,že při tak krásném jídle nezbylo ani ťuk.Elizo-zase krása:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo