Australský bramborový chléb Damper

Ivace64 Kuchařka: Ivace64

Slané pečivo 9 názorů

Suroviny

500 g mouky (trochu mouky si odebereme na posyp)
4 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 lžička drceného kmínu
30 g másla
300 g nastrouhaných uvařených moučných brambor
250 ml podmáslí
50 ml vody
150 g nakrájeného uzeného masa
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Přesejeme suché přísady do větší mísy. Vetřeme máslo podobně jako na drobenku, pak uděláme uprostřed důlek, přidáme nastrouhané brambory, pokrájené uvařené a vychladlé uzené maso, podmáslí a tolik vody, abychom po zamíchání měli nakonec měkké lepkavé těsto. Těsto přendáme na moukou mírně posypaný vál a vyhněteme do hladkého těsta do tvaru koule nebo klasického bochníku.

  2. Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný pečící papír na plechu. Ostrým nožem nakrojíme na povrchu asi 1 cm hluboko kříž. Celý chléb pomažeme trochou podmáslí a mírně posypeme moukou.

  3. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 35 -40 min.
    Chleba zní dutě, když na něj zespodu ťukneme.

Poznámka

Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v Bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.

A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Australský bramborový chléb Damper

  • Kata50 Kata50(neregistrovaný)

    Úžasný chlebík s údeným mäsom. Už nič k tomu netreba. My hovoríme , že iba prázdny žalúdok. :yes::-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autorka receptu)

    chuchu: uvařené brambory dávám:-K

    Odpovědět

  • chuchu chuchu(neregistrovaný)

    Vypadá to úžasně. Ty brambory jsou syrové nebo vařené?:yes:

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Vypadá moc lákavě :-) :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, vypadá fakt krásně :-) i ta prasklina. Zajímavá poztnámka :-p;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Zajímavé :yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autorka receptu)

    maris: já děkuji:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Dík, že jsi to upravila.

    Odpovědět

  • maris maris

    Ivo, nerozumím tomu - v bodě 1 píšeš " Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný plech. " a v bodě 2 " Těsto dáme na plech s pečícím papírem do předem vyhřáté trouby ".
    Proč nejdřív na vymazaný plech a potom zase přendat na plech s pečícím papírem ?:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na chleba recept na domácí chleba bramborový chléb damper sodu bramborové recepty recepty na chleba recept vyroba chlebu na ohni bramborovo kukuřičné bulky název australských bramborů křupavý chléb s chia semínky recept recepty křupavý chléb s chia semínky

Zapomněl/a jsem heslo