Australský bramborový chléb Damper

Ivace64 Kuchařka: Ivace64

Slané pečivo 9 názorů

Suroviny

500 g mouky (trochu mouky si odebereme na posyp)
4 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 lžička drceného kmínu
30 g másla
300 g nastrouhaných uvařených moučných brambor
250 ml podmáslí
50 ml vody
150 g nakrájeného uzeného masa
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Přesejeme suché přísady do větší mísy. Vetřeme máslo podobně jako na drobenku, pak uděláme uprostřed důlek, přidáme nastrouhané brambory, pokrájené uvařené a vychladlé uzené maso, podmáslí a tolik vody, abychom po zamíchání měli nakonec měkké lepkavé těsto. Těsto přendáme na moukou mírně posypaný vál a vyhněteme do hladkého těsta do tvaru koule nebo klasického bochníku.

  2. Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný pečící papír na plechu. Ostrým nožem nakrojíme na povrchu asi 1 cm hluboko kříž. Celý chléb pomažeme trochou podmáslí a mírně posypeme moukou.

  3. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 35 -40 min.
    Chleba zní dutě, když na něj zespodu ťukneme.

Poznámka

Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v Bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.

A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Australský bramborový chléb Damper

  • Kata50 Kata50(neregistrovaný)

    Úžasný chlebík s údeným mäsom. Už nič k tomu netreba. My hovoríme , že iba prázdny žalúdok. :yes::-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    chuchu: uvařené brambory dávám:-K

    Odpovědět

  • chuchu chuchu(neregistrovaný)

    Vypadá to úžasně. Ty brambory jsou syrové nebo vařené?:yes:

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Vypadá moc lákavě :-) :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, vypadá fakt krásně :-) i ta prasklina. Zajímavá poztnámka :-p;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Zajímavé :yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    maris: já děkuji:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Dík, že jsi to upravila.

    Odpovědět

  • maris maris

    Ivo, nerozumím tomu - v bodě 1 píšeš " Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný plech. " a v bodě 2 " Těsto dáme na plech s pečícím papírem do předem vyhřáté trouby ".
    Proč nejdřív na vymazaný plech a potom zase přendat na plech s pečícím papírem ?:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborový chléb recept na chleba recept na domácí chleba bramborový chleba chléb damer bramborový chléb recept bramborový chleba recept damper sodu bramborové recepty recepty na chleba recept vyroba chlebu na ohni bramborovo kukuřičné bulky název australských bramborů křupavý chléb s chia semínky recept recepty křupavý chléb s chia semínky