Zápara (do těsta na pečivo)

cathleen Kuchařka: cathleen

Pro začátečníky 6 názorů

Suroviny

semínka
mouka
šrot
vločky
vřelá voda
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zápara jsou spařená semínka, podrcená celá zrna (šrot), vločky nebo část recepturní mouky, která se po vychladnutí přidává do těsta na chleba nebo drobné pečivo.

  2. Semínka, která chceme přidat do zápary, spařujeme všechna, mouky (z receptu) do zápary dáme 20-30% .

  3. Semínka a větší kousky celozrnné mouky spařením horkou vodou změknou a nabobtnají, nenarušují pak lepkovou strukturu těsta.

  4. V mouce se spařením aktivují enzymy, které rozloží některé složité cukry na jednodušší - část jich pak při pečení zkaramelizuje a střída chleba (pečiva) je tmavší.

  5. Záparu můžete přidat téměř do jakéhokoliv těsta - dělá ho tmavším, vláčnějším a kváskové těsto se záparou i rychleji kyne.

Poznámka

Ještě jsem nezkoušela záparu ze špaldové mouky, ale ta prý může řídnout.

Zdroj: Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zápara (do těsta na pečivo)

  • magdalenka magdalenka

    Hľadím ako puk...:-D

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Nestačím se divit, co nás nenaučíš:-D, pěkné:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    nigina: Heli, zrovna jsem si dala na stránky čiště pšeničný kváskový, s touto záparou - mrkni, jak má tmavou střídu;-)
    http://www.pekarnomanie.cz/psenicny-chleba-se-semi...
    TZ se dělá kvůli přeželatinování části mouky, která pak saje víc vody a pečivo je díky tomu déle vláčné, víc nadýchané.
    Zápara změkčuje velké části mouky a semen.......také přispívá ke zvýšení množství vody v těstě....dělá pečivo tmavší a přirozeně sladší .....a těsto díky ní rychleji kyne.

    zizala: děkuju:-K ae odbornice zdaleka ne:-D jen mě to baví.

    Odpovědět

  • nigina nigina

    Ja som ešte záparu do chleba nerobila, lebo sa bojím, že zle odhadnem množstvo pridanej tekutiny práve kvôli vode, ktorá zostáva nevsiaknutá v semienkach zápary. Viem, že by som mohla dosypať múku, ale vždy, keď som tvoj recept nejak upravovala (napr. tým dosypaním múky) tak som to zorala. Tak to mám radšej dľa receptu, nie som taká dáka talentovaná pekárka. Ivi, podľa teba tá múka v zápare je niečo ako TZ? Ale doň sa dáva biela múka, nie? Ja ho varím, lebo keď somskúšala len spariť, bolo to riedke. Potom som vygooglila, že TZ sa varí ...do 70°C. Trochu síce nejasné, ale tak mi TZ lepšie funguje. Tú záparu by som veru chcela skúsiť. Áno, krásne si tam popísala deje a aj význam, takže :yes: a díky:-*

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Smekám, jsi opravdová odbornice, mohla by ses pečením z fleku živit :yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: co je zápara zapara co je to zápara žitná zápara zápara do chleba pečivo se záparou výroba zapary jak se děla zapara zápara recept chleb zapara jak udělat záparu do chleba zápara semínek priprava zapary testo se zaparou zápara co to je seminkova zapara pecivo se zaparem jak udělat záparu co je to zápara do chleba zapar do kynutého těsta