Bramborák s jablečnou domácí omáčkou

Ivace64 Kuchařka: Ivace64

Bramborová jídla 5 názorů

Suroviny

1200 g brambor
1 středně velká cibule
špetka soli
špetka čerstvě namletého pepře
drcený kmín - podle chuti
čerstvá nebo sušená majoránka - podle chuti
6 stroužků česneku
3 vejce
4-5 PL hladké mouky do bramboráku
Na omáčku:
5 jablek
4 cibule
1 červená chilli paprička
200 ml vody
150 ml růžového vína
špetička kayenského pepře
1 lžička cukru
1 lžička citronové šťávy podle chuti
sůl podle potřeby
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, polovinu nastrouháme na jemném struhadle, polovinu na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich v dlaních tekutinu a přendáme do misky. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku, vejce a nakonec mouku. Na pánvi rozehřejeme olej, sběračkou nalijeme těsto, uhladíme ho a bramboráky upečeme z obou stran dozlatova. Tuk necháme odsát na kuchyňském ubrousku.

  2. Na omáčku pokrájíme oloupanou cibuli. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou. Vše nasypeme do kastrůlku, zalijeme vínem a vodou. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou 12-15 minut. Jablka rozšťoucháme, osolíme, opepříme, ochutíme kayenským pepřem a trochou cukru.

  3. Z chilli papričky odstraníme semínka, nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do omáčky, kterou zahustíme škrobovou moučkou, rozmíchanou ve 2 lžících vody. Krátce povaříme.

  4. Bramboráky podáváme s jablečnou omáčkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Bramborák s jablečnou domácí omáčkou

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    spagetka: děkuji Ladi:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Ivace64 Ivace64(autor receptu)

    Drobek: Tento receptík mám z kuchařky našé vesnice ze 70 let, děláme podle toho už dvě generace, jinak každý dělá svou verzi, udělej, jak máš rád:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Drobek: víš, já celý život dělala bramboráky (po našem halušky) taky tak, že se voda z brambor slila a pak se přidala krupice, prostě ten postup byl zděděný generacemi, ale je fakt, že v poslední době to už nedělám, prostě vodu nechám a jen trošku zahustím. Jinak s tím pivem máš recht.

    Ta jablečná omáčka se mi líbí, dobrý nápad:yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Nějak jsem zatím nepochopil proč vymačkávat vodu se škrobem a vzápětí přidat mouku(=škrob) a tekutinu. Ptal jsem se několika profesionálů a nikdo z nich to nedělá. Tak proč:-?
    Jo a osvědčilo se mi, malá vychytávka, přidat místo mléka pivo. Bramborák je pak křupavější.

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborák vychytávka bramborák s jablky bramborak s omackou jablečnou omáčkou