Líný chleba pro trpělivé pekařky

woman Kuchařka: woman

Slané pečivo 1 názor

Suroviny

40 g žitného pravidelně krmeného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
přibližně 2 dcl vody
Dále:
150 g pšeničné chlebové mouky
150 g hladké pšeničné mouky
asi 1,5 - 2 dcl vody
zhruba 2 vrchovaté lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. 40 g žitného pravidelně krmeného kvásku smísíme s 200 g žitné chlebové mouky, přiléváme postupně zhruba 2 dcl vody a pořádně smícháme. Takto necháme v míse na teplém místě zakryté utěrkou asi 12 hodin kvasit.

  2. Po uplynutí 12 hodin můžeme pracovat dále a to tak, že přidáváme 150 g pšeničné chlebové a 150 g hladké pšeničné mouky. Pokud nemáte pšeničnou chlebovou, dejte rovnou 300 g hladké mouky. Vodu přilévejte opatrně a postupně. Přidáme dvě lžičky kmínu a dvě lžičky soli. Zpracováváme těsto, nejlépe hnětačem asi 10 minut.

  3. Poté necháme na ošatce 2-3 hodiny kynout, ale je to jen přibližný čas, uvidíte, jak si těsto povede. Ošatku opět přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, aby chléb pracoval. Z ošatky vyklopíme a pečeme.

  4. Asi za 10 minut orosíme chleba v troubě vodou a necháme dál péct.

Poznámka

http://www.woman-today.cz

Protože moje zkušenost je taková, že peču v remosce, berte dobu peční jako orientační. Ačkoliv mnohé recepty na chleba požadují pořádně rozehřátou troubu, tak tento kváskový chleba se mi vyplatilo naopak dávat do cca 5 minut předehřáté remosky a péci zhruba 50 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Líný chleba pro trpělivé pekařky

  • casino casino

    No, uvádí se, že když není REMOSKA líná a pracuje, tak má 180°C:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: peční chleba kvaskovy chleba pro trpelive kváskový chléb pro trpělivé chleba z pekarky zitna mouka recepty chleba pro líné líný chleba postup krmeneho kvasku chleba pro liny peční chleba do trouby zakladni peční chleba domácí chléb od líné pekařky