

Bleskové koláčky
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla nebo Hery
- 200 g ricotty - kelímek
- vanilkový cukr
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- náplň:
- 250 g tvarohu - měla jsem vaničku
- 1 vejce
- mletý cukr + vanilkový
- lžička vanilkového pudinku - prášku
- citronová kůra
- skořice
- vejce na potření
- brusinky nebo rozinky na ozdobu
Postup přípravy receptu
Na vál připravíme mouku, nastrouhaný tuk, ricottu, prášek a cukr. Zpracujeme hladké těsto. Připravíme náplň z tvarohu, žloutku, cukru, pudinku a kůry.
Z bílku ušleháme sníh. Přidáme ho k tvarohu a promícháme. Těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme váleček. Ten nakrájíme na stejné kousky a utvoříme kuličky.
Ukládáme na plech s pečícím papírem. Dnem malé skleničky (namočíme do mouky) do nich uděláme důlek. Každou potřeme rozšlehaným vejcem a přidáme tvaroh. Dáme brusinku a pečeme na 180 st. do růžova. Upečené koláčky pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Zdobila jsem část alginátovým želé, ale přidala jsem ho až po upečení.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bleskové koláčky
-
mika59:
Omlouvám se
No, kdo zná originál s ricottou http://www.labuznik.cz/recept/pastiera-napoletana/ tak ví o čem je řeč... -
casino: Nevidím souvislost s receptem a odkazem..
-
stopka64:
No, s vaším KŘEHKÝM těstem jste proti tomuto rcp i proti níže uvedené klasice s TVAROHEM 1:1:1 (PDP je zbytečný) úúúplně mimoKvůli dolaru bych si nechal vrtat devítku vpravo nahoře
ale to tvarohové těsto je fakt univerzální špica
K receptu:
Tady https://www.toprecepty.cz/recept/38522-pastiera-na... nám ověřeno, že běžný konzument z české kotliny rozdíl mezi tvarohem a ricottou (která je sice míň kyselá, ale zato dražší) nepozná -
stopka64: U nás v rodině se tohle tvarohové těsto dělá už desítky let, samozřejmě z normálního tvarohu, protože ricottu jsme dříve neznali. Používám raději polohrubou mouku a nedávám vůbec žádný prášek do pečiva, ani cukr, a přesto jsou z tohoto těsta křehké slané tyčinky, výborný štrůdl nebo jablkový koláč (dvě rozválená těsta a mezi tím spousta jablek, když padají a je jich nadbytek, prosypaných vanilkovým pudinkem) nebo šátečky s marmeládou. Dělá se z něj taky vánoční cukroví pro diabetiky. Takže funguje a je to podle mě česká klasika.
-
stopka64: Jak můžete vědět bez vyzkoušení, že nemůže fungovat?
-
Takové těsto, jaké popisujete, je převelice drahé a nemůže vůbec fungovat! Když dáte stejnou váhu mouky jako tuku, tak to pouhá čajová lžička kypřicího prášku nezvedne. Vždyť i cukrářské linecké těsto je z 3 dílů mouky, 2 dílů tuku a 1 dílu cukru. - Dala jsem tedy po dlouholetých zkušenostech s pečením 40 Dg mouky, 12 Dg hery a 5 Dg sádla, do těsta ještě PL cukru a žloutek - a byly vynikající.
-
stanela: Děkuji za milou zprávu.
.potěšilo mě to
-
Včera jsem je pekla, ozdoba rybíz v rumu - super, velký úspěch v rodině. Dík
-
-
-
No, tak zase něco od tebe, co budu muset vyzkoušet, ty jedna pokušitelko
-
pěkné
-
Parádní
-
Pěkné
-
To je ale moc hezké
, zkusím