Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejmrda po staročesku

Vejmrda je staročeská příloha - dochucovadlo k zabijačkovým pochoutkám. Nastrouhané a ochucené jablko s křenem perfektně doplní vařené i pečené vepřové maso. Vejmrdu ocení všichni milovníci české kuchyně.

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

8. 1. 2017 09:24

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 419 kJ / 339 kcal
Bílkoviny3,80 g
Tuky2,68 g
Vláknina13,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,09 g
Sůl2,00 g
Sacharidy68,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Chcete-li jemnější konzistenci, zvolte jemnější struhadlo na křen. Pátrání po vejmrdě a recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/vejmrda-po-starocesk...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mojetara mojetara

8. 1. 2017 13:37

hosta: Jo, dám, až seberu odvahu :-) Jsem už asi překřenovaný (takže budu zdravý). :-)

hosta hosta

8. 1. 2017 13:11

mojetara: jistě admini opraví, takové chyby se občas v systému objeví. Při tvé invenci ale nepochybuji, že to dáš i jen podle textu:-)

mojetara mojetara

8. 1. 2017 11:34

hosta: Jo z textu lze cosi vyčíst, ale suroviny nejsou přeházené, ty jsou k něčemu úplně jinému! Trojobal bych s polévkou nedovedl aplikovat, a to někdy podnikám lecjaké šílenosti. :-O UFFF! https://www.toprecepty.cz/recept/38154-krenova-pol...

nanny

8. 1. 2017 11:10

<3To se mi moc libi,ja delam jablka s krenem ,cukrem a octem,do sklenicek,otocim nezavaruji,vydrzi dlouho.:-K:yes:

casino casino

8. 1. 2017 10:56

Dajda:
No jo, no... uhodila jste hřebíček na hlavičku:-(
Tak dlouho se chodí s vejmrdou, až se kuchtík utrhne s dalším receptem, že.
https://www.toprecepty.cz/recept/48197-paprikovy-o... :-)
***
U nás (valašskoslováckohanácké pomezi) podáváme poteplu jako "křenovou zálivku" k ovaru při zabíjačce:yes:

Dajda Dajda

8. 1. 2017 10:52

hosta: Pochopila jsem docela snadno, protože tohle je ta babiččina vejmrda! U nás se vařila takhle, ale nebyla to polévka, nýbrž hlavní jídlo, které se jedlo z chlebem. :-)

hosta hosta

8. 1. 2017 10:50

Dajda: https://www.toprecepty.cz/recept/38154-krenova-pol... - je super, ale přeházené suroviny (poslala jsem k opravě) - z textu ale snadno pochopíš,

Dajda Dajda

8. 1. 2017 10:48

hosta: Křenová polévka? Tak to neumím a musím přiznat, že jsem o křenové polévce ještě nikdy neslyšela. ;-(

hosta hosta

8. 1. 2017 10:45

U nás strouháme víc najemno a ne tak moc řídkou- i jsem zavařovala, když zbylo po Vánocích - a v létě bez ztráty kytičky:-), dá se z ní také super křenová polévka

Dajda Dajda

8. 1. 2017 09:48

mojetara: O pokrmu s tímhle typicky staročeským názvem se tu debatuje už několik dní a já na něj fakt dostala chuť, i když jsem vejmrdu vařila jen snad jednou dvakrát. Později se u nás dělala strouhaná jablka s křenem (přidával se cukr a ocet) do úschovy, a to taky nebylo špatné. Pak už se mohl jen přidat ten vývar.

mojetara mojetara

8. 1. 2017 09:34

Dajda: Jo, jenže koleno jsem si pořídil už hotové (připravené metodou sous vide), takže mi vývar nezbyl a proto jsem si musel poradit jinak :-) Tu babiččinu verzi nejspíš vyzkouším, až si koleno uvařím sám, je to lákavé :-)

Dajda Dajda

8. 1. 2017 09:30

Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda. <3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vejmrda vejmrda recept vejmrda k zabijačce recept na vejmrdu krenova vejmrda co je vejmrda recept vejmrda co je to vejmrda vejmrd jak se dělá vejmrda jidlo vejmrda vejmrdy vejmrda recepty křen vejmrda recepty vejmrda jablka s křenem vejmrda vejmrda recepty cz pokrm vejmrda jablečná vejmrda zabijačková vejmrda

Suroviny: křen, jablko, cukr, sůl, ocet jablečný, vývar hovězí

TopRecepty.cz

Vejmrda po staročesku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3mE9