Kynuté smetanové koláčky

hosta Kuchařka:

1 velký plech Moučníky , Kynuté 19 názorů

531

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
200 ml smetany ke šlehání (min.30%)
cca 200 ml mléka
1 lžička cukru
35 g čerstvého droždí
250 g másla na zalití koláčků
Náplň:
1 tvaroh ve staniolu
1 vejce
2 lžíce cukru
-----
cukr na obalení (+ vanilkový cukr)
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, cukru a droždí (nejlepší je Fala s modrým slonem) připravíme kvásek. Z mouky, špetky soli, žloutků, kvásku a tekuté smetany zaděláme pružné těsto, necháme ho pod folií v teple kynout, než zdvojnásobí objem - trvá to necelou hodinu.

  2. Vykynuté těsto postupně rozválíme na sílu asi 0,5 cm, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky (asi 4x4 cm), plníme pomocí dvou lžiček náplní. Náplň můžete dát samozřejmě jakoukoliv, na toto množství je z jednoho tvarohu "akorát". Hotové koláčky rovnáme hustě vedle sebe na velký hluboký plech - je jich přesně na jeden takový plech.

  3. V průběhu plnění a motání koláčků necháme vyhřát troubu na 200 st. a dáme rozehřát do kastrůlku kostku másla. Hotové koláčky na plechu máslem zalijeme, teplotu trouby snížíme na 170 st. a pečeme dozlatova - asi 20-25 minut.

  4. Upečené koláčky ještě teplé obalujeme v cukru, můžete přidat i vanilkový.

Poznámka

Já je většinou hned po zchladnutí dávám z větší části necukrované zamrazit, když je po nich sháňka, vysypu na plech, nechám chvíli projet v troubě a pak teprve ocukruji - jsou jak čerstvé.

Recept je po tetě, takový jsem tu nenašla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 701 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kynuté smetanové koláčky

  • janulle janulle

    Už je to uděláno, už je to hotovo. Těsta vyšlo na velký plech a něco. Plnila jsem mákem a rybízovou marmeládou. Zespod trochu mastnější od másla. Jinak těstíčko vláčné, lahodné. Uvidíme zítra a další dny-pokud něco zbude:-D Posílám bodík a fotky.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    MajkaM: to mám radost, že se vám osvědčilo :-K- tvaroh je potřeba ze staniolu, event. ještě nechat odkapat;-)

    Odpovědět

  • MajkaM MajkaM

    Dnes jsem je pekla. S těstem se krásně pracuje, balení bylo sice trochu horší, měla jsem řidší tvaroh, ale ta chuť......<3<3<3<3:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Dělám podobný recept, tam se před pečením buchty zalévají 400 ml horkého mléka + 100 g rozpuštěného másla. Je to dobré ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    ladkablazkova: :-D - opravdu tam patří celé máslo, rozpuštěným se zalijí, v těstě tuk není (krom té smetany) - u takovýchto koláčů je dost normální kostka másla na půl kila mouky:-) - při pečení se vsákne do těsta

    Odpovědět

  • ladkablazkova ladkablazkova

    Koláčky jsou vynikající. S těstem se perfektně pracovalo. Ale opravdu tam patří celé máslo? Dala jsem jen půlku, koláčky jsem dvakrát potřela mašlovačkou. Fakt je, že na druhý den byly sice výborné, ale trošku tužší, možná je to tím máslem.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    magdalenka: ano, tak to je - díky Jani:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    magdalenka: Dovolím si odpovědět za autorku. Cukru se dává opravdu málo, protože se pak koláčky v cukru ještě obalují a to stačí. Tedy aspoň si to myslím ;-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Prosím, do cesta dávaš len tú trošku cukru, čo je v kvásku?

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    hosta: to je fakt dobrý nápad s tím zmrazením, díky :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Angel 666: pokud budeš mít čas je péci den před svatbou.... ;-) nebo je napeč dopředu a dej zamrazit, jako to dělám já, jsou potom jak čerstvé:-).

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    hosta: já vím, vloni se mi vdávala mladší dcera a pekla jsem ty cukrářské ( v největším vedru v červenci, ze šesti kil mouky). V červnu se vdává ta starší a tentokrát bychom chtěly něco trochu jiného, ty klasické svatební bude péct maminka ženicha. Tak hledám, co by se hodilo ;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Ráda bych ochutnala:-KAle ta titěrná práce...:-8;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Moc ráda bych si nabídla....<3:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Angel 666: no - asi jako kynuté těsto. Já je mrazím a pak postupně rozpékám. Na svatbu ti doporučuju spíš ty kynuté-nekynuté, cukrářské, ty vydrží dobré týden, receptů je zde hodně:-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo