Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Slané pečivo 8 názorů

Suroviny

Na křehké těsto:
250 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)
125 g másla
50 ml ledové vody
1 KL soli (zarovnaná)
Náplň:
3–4 velké cibule
120 g slaniny
150 g gorgonzoly (nebo jiného sýru s modrou plísní, případně kozí)
2 KL sušených kvítků levandule
2–3 vejce (podle velikosti)
125 ml smetany na šlehání
kousek másla + na vymazání formy
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte až do konzistence drobenky.
    Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190 °C.

  2. Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně okrajů, dno quiche propíchejte vidličkou. Položte na něj pečicí papír a vysypte na korpus 1 cm vrstvu fazolí, hrachu nebo třeba rýže. Pěkně tím zatížíte korpus, který zůstane rovný. Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte, vysypte obsah.

  3. Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na kolečka a restujte na nižší teplotě dozlatova.
    Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu, část slaniny (zbytek nechte na ozdobení povrchu), levandule a orestovanou cibuli. Osolte, promíchejte a vlijte na korpus. Na povrch rozdělte kousky gorgonzoly, zbytek slaniny a levandulových kvítků.

  4. Vložte do trouby, snižte teplotu na 175 °C, pečte 20–30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.

Poznámka

Upravený recept z časopisu Gurmet.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí

  • Frantiska Frantiska

    Dajda: jidlo s levandulí jde citit po mýdle, jen když se levandule dá zbytečně moc :) u ní platí přiměřeně přiměřeně. Jen jednou jsem jedla jídlo, kde se to s ní přehnalo a koláč mi přišel mýdlový. Ale desítky jídel byly bez problémů.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dajda: podobný koláč som piekla, samozrejme. Ja s levanduľou som opatrná, ale je aj v rôznych koreniacich zmesiach na mäso, napr. som mala provensálsku zmes.

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

  • Dajda Dajda

    Děvčata a nevoní to trochu jako mýdlo? :-*

    Odpovědět

  • zizala zizala

    S levandulí jsem pekla cukroví, bylo moc dobré. Koláč vyzkouším, ráda"cpu" bylinky, kam se dá a levandule mám veliký keř už asi 20 letý.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: Je to "skvelé jedlo", kdysi jsem totiž dělávala podobný recept, navíc tam byly myslím ještě ořechy, ale nebyla tam ta levandule, tu si vůbec nedovedu v jídle představit, v žádném. A nevím, zda bych měla odvahu to zkusit. :no: Jinak mohu koláč jen doporučit. :yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    magdalenka: Magdi, nebylo. Levandulovou vůni jako takovou právě vůbec nemusím a do jídla jsem ji nikdy nepřidávala. Bylo to opravdu decentní, ale klidně jí můžeš dát méně. A díky ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Moju pozornosť upútalo to nádherné zátišie...až potom recept. Bude to skvelé jedlo! Dotaz - nebolo to veľmi voňavé? S levanduľou robím málo.

    Odpovědět

Tématické fráze: quiche se slaninou recepty s levandulí cibulovy quiche jidlo s levandulí vcibulový kolac s gorgonzolou quiche recept lc kiš slaný cibulový koláč recept levandulový quiche levandule jídlo gorgonzola recepty levandule do jídla recepty s levandulí jídla s levandulí recepty s gorgonzolou