Poctivá fazolačka
Pokud máte chuť na vydatnou polévku, která vás zahřeje, uvařte fazolovou polévku s klobáskou. Je plná bílkovin, proto dobře poslouží i jako hlavní jídlo. Ať už si ji dáte k obědu nebo k večeři, dopřejte si k ní krajíc domácího chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 411 kJ / 1 054 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,08 g |
Tuky | 19,59 g |
Vláknina | 98,65 g |
Cholesterol | 14 mg |
Sodík | 22 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 119,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazole den předem namočíme do studené vody.
Krok 2: Druhý den do vody s fazolemi přidáme bobkový list a nové koření a uvaříme doměkka. Vodu i fazole dáme každé zvlášť stranou.
Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme. Poté ji osmažíme na sádle dozlatova.
Krok 4: Přidáme papriku, mouku a uděláme jíšku. Zalijeme ji vodou z fazolí a přivedeme k varu.
Krok 5: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme je do cibulového základu spolu s kmínem a solí.
Krok 6: Podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem. Když jsou brambory uvařené doměkka, přidáme fazole.
Krok 7: Klobásu nakrájíme, opečeme na pánvi a přidáme do polévky. Pokud nechceme opékat, přidáme ji nakrájenou vařit k bramborám.
Krok 8: Polévku dochutíme pepřem a majoránkou.
Krok 9: Podáváme s chlebem nebo bez jako hlavní jídlo.
Zveřejněno 25. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Poctivá fazolačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m8O
Moje poznámka
Poctivá fazolačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7m8O
Nejnovější recepty
Čočkový chléb se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s rebarborou
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduchá vajíčková pomazánka z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 15 hodinami
Vícezrnné kaiserky
Přidáno před 19 hodinami
Restovaný chřest se žampiony
Přidáno před 22 hodinami
Jahodový koktejl podle ČSN
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krůtí maso v zeleninové omáčce s brokolicí
Slavista62 před 7 minutami
Krůtí guláš můj
Slavista62 před 37 minutami
Krůtí paprikáš se zakysankou
Slavista62 před 41 minutami
Krůtí Samuraj
Slavista62 před 55 minutami
Krůtí roštěná
Slavista62 před 56 minutami
Krůtí na houbách ve smetanové omáčce
Slavista62 před 1 hodinou
Guláš z krůtího stehna s paprikami a rajčaty
Slavista62 před 1 hodinou
Krůtí nudličky na cibuli s vajíčkovou omáčkou
Slavista62 před 1 hodinou
Maso z krůtího stehna na cibuli a rajčatech
Slavista62 před 1 hodinou
Tématické fráze:
fazolačka,
poctivá fazolová polévka,
recept na fazolačku,
nejlepší fazolačka,
rychlá fazolačka,
polévka z barevných fazolí,
fazolacka recept,
fazole recepty,
slovenská fazolačka,
polevka z fazoli barevnychz klobasou,
recept poctiva fazolova polevka,
fazolacka s bramborem,
fazolacka s klobasou,
recepty na madarskou fazolačku,
polévka z barevných z fazolí,
recept fazolacka,
rychla fazolacka s klobasou,
fazolová polévka z vyvaru,
fazolačka recepty,
beskydska fazolacka
Suroviny:
fazole barevné,
cibule,
brambory,
klobása,
sádlo,
paprika sušená sladká,
mouka hladká,
kmín mletý,
bobkový list,
koření nové koření,
sůl,
pepř mletý,
majoránka,
vývar masový
Komentáře (35)
toš sa nebudem pasovt o větším moravákovi, protože fazulovica je enom malé pérečko našich kuchařskéhých tradic. Enom k téj cibuli, u nás se dělá víc do růžova, nikoliv do červena (pokud néni červená) aby nepřinesla lehký nádech hořkéj chuti. ALE VĚC CHUTI A TRADIC. Stejně tak vaříme fazulu na skus, né do měka, neb potom z ní sů zvlášť ty slupky. Enom u nás se dělají noky(hrubá mouka, vajíčko a podravka) krásně polévku zahustí bez zásmažky.
A aby fazulovica měla chuť aj masa, tak osmazuju zabíjačkový kabanos- je vynikající od makovca.
Ty beleše z jalového, to nemá chybu.
Česnek a majoránka to musí nakonec jistit.
,,TOŠ TEDA TAK,,
Zbytek uvařenéj fazole zpracujeme " pohustu". Moraváci věďá jak
A proc to pisu ? To same plati i o lusteninach .
Fazulová polévka je mojí nejoblébenější polévkou a vařím ji po maravsku.
Vařit ji v té vodě, kde se namáčí mi nepřipadá vhodné, už jen z toho důvodu, že takto uvařená fazula a poté použitý vývar způsobuje silné nadýmání. To se odstraní tím, že namočenou fazoli dáme do nové vařící vody a vařímme kolem pěti minut, potom zcedíme a dáme novou vodu, kde vaříme takzvaně na skus. Aby byla fazulová polévka i barevně zajímavá, tak dávám fazulu několika barev- bílá, fialová, stakatá a podobně.
Zajímavost chutě by měla přinést ta osmažená klobása či kabanos, nikoliv vývar z uzeného . Když tak jen zeleninový vývar.
U nás se rambory nedávají, neb vezmou fazulové aroma, ale dávají se noky z hrubé mouky, vajíčka , soli , případně trochu podravky, . Tyto noky po uvaření s fazolí, polévku patřičně lehce zahustí a nedává se takzvaná zásmažka.
ALE ZASE NECHCI TÍMTO TENTO RECEPT ZAHODIT, JEN KDYŽ S NĚČÍM TŘEBA NESOUHLASÍM, DÁM Z ODBORNÉ A ZKUŠENOSTÍ POTVZENÍ SVŮJ POHLED.
Jo, a jako příloha k polévce se dávají beleše. Je to nesladké těsto osmažené podobně jako koblihy, i svojí velikostí.
NEŽ MNĚ BUDETE ,,KAMENOVAT,, , zkuste naši slováckou fazulovicu, ale hlavně s těma belešama , a hned poznáte i naši slováckou mentalitu a hrdost, že jsme moravané.
,,TOŠ TAK,,
Bylo to vynikající jídlo, moc mi chutnalo
Jinak fazolačka (stejně tak, jako zelňačka) patří mezi moji základní výbavu - vždy, když vařím uzené koleno či nějakou jinou uzenou část prasátka, tak vývar využívám na tyto dvě přesnídávkové polévky.