Uzly po italsku à la focaccia

Slané pečivo Doba přípravy: 2 hodiny 3 názory

Slané pečivo Doba přípravy: 2 hodiny 3 názory

Suroviny 4 porce

Těsto:
300 g polohrubé mouky
180 - 200 ml vlažné vody
30 ml olivového oleje nebo jiného rostlinného
1 lžička soli - rovná
0,5 lžičky cukru krupice
0,5 kostky droždí
Dále dle chuti:
olivy černé, zelené, s papričkou
sušená rajčata, v oleji nakládaná
tymián nebo rozmarýn

Postup přípravy receptu

  1. Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně promícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek.

  2. Následně přidáme sůl a zbylou vodu s olejem, nasekaná sušená rajčata (cca 50 gramů) či olivy (cca 80 gramů) nebo obojí (množství pak od každého trochu ubereme) plus bylinky dle chuti (nasekaný rozmarýn nebo lístky tymiánu) a vypracujeme těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.

  3. Těsto rozdělíme na čtyři díly, z nich vyválíme na pomaštěném nebo pomoučněném stole delší válečky, které stočíme do uzlů, poprášíme jemně moukou (nemusíme) a necháme ještě jednou cca 20 minut kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů dorůžova zhruba 20 minut.

  4. Uzly v troubě výrazně nezezlátnou, budou spíše bledší, než jsme běžně zvyklí u pečiva, jelikož se nepotírá vejcem a je zaprášené moukou, takže pozor na přesušení. Pokud budeme péct v remosce, krok s druhým kynutím vynecháme a po vytvoření uzlů ihned pečeme.

  5. Nejlépe chutnají čerstvé.

Komentáře k receptu Uzly po italsku à la focaccia

Tématické fráze: foccacia v remosce focaccia recept foccacia foccacia albert uzly recept albert foccacia bramborova foccacia albert