Postup přípravy
Krok 1: Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly "gumové".
Krok 2: Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je začneme vylupovat ze slupky. Nejlépe to jde tak, že širší konec mandle pevně stiskneme prsty jedné ruky a do dlaně druhé ruky je "vycvrnkneme". Slupka nám zůstane mezi prsty a čistá mandle v dlani.
Krok 3: Odslupkované mandle omastíme v dlaních. Do dlaně si nalijeme maličko kvalitního oleje, pak obě dlaně přitiskneme, abychom je měli mastné a nabereme si po částech mandle, které mnutím v dlaních omastíme a vložíme do rozpálené suché pánve.
Krok 4: Smažíme dozlatova za častého promíchání a nejlépe v jedné vrstvě. Po osmažení osolíme dle chuti a nasypeme v jedné vrstvě (aby se nespařily, aby zůstaly křupavé) zchladnout na ubrousek nebo papírovou utěrku.
Krok 5: Pokud chceme mandle kořeněné, opražíme je stejně jako ty solené, koření (paprika, kmín drcený, pepř...) nebo kořenící směsi (gyros, country, grilovací...) však na mandle nasypeme až po stažení z plotny, kdy je pánev ještě horká, ale už ji nezahříváme, protože by koření mohlo zhořknout. Po rychlém obalení mandlí kořením a minimálním opražení je opět nasypeme v jedné vrstvě na ubrousek a necháme zchladnout.
Krok 6: Mandle nasladko děláme také stejně, jen zaměníme sůl za cukr krupici či krystal s troškou vanilkového cukru. Přidat můžeme nakonec (stejně jako koření u slaných mandlí) i skořici dle chuti, nebo špetku mletého hřebíčku, badyánu či zázvoru.
Zveřejněno 26. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mandle pražené
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7mDr
Moje poznámka
Mandle pražené
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7mDr
Nejnovější recepty
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 14 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno před 20 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno 18. 10. 2025 22:03:21
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno 18. 10. 2025 18:14:36
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková buchta (s čímkoliv)
sarkasj@seznam.cz před 6 minutami
Houbové ragú s těstovinami
VerkaDvorakova před 17 minutami
Dobrá frankfurtská polévka
Jan Nemec před 10 hodinami
Pivovarská bašta
oopicka před 11 hodinami
Bratislavská buchta
Wikki před 12 hodinami
Měkké skořicové šneky (Cinnamon rolls)
Verca_recepty před 13 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
Sarinkad před 13 hodinami
Celestýnské nudle
Kajkajak před 14 hodinami
Kefírové čokoládové řezy
jjj82 před 16 hodinami
Tématické fráze:
pražené mandle solené recept,
jak upražit mandle,
pražené mandle v cukru,
jak udělat pražené mandle,
pražené mandle,
pražené mandle solené,
jak opražit mandle,
mandle v cukru recept,
prazene mandle recept,
recept pražené mandle,
mandle v cukru,
recept na pražené mandle,
příprava mandli,
mandle pražené solené recept,
pražené solené mandle recept,
teple mandle,
pražené mandle v troubě,
jak udělat solené mandle,
mandle na slano,
prázene solene mandle
Suroviny:
mandle,
olej,
sůl,
koření,
cukr
Komentáře (5)