

Portobello (nejen) s Nivou
Suroviny 3 porce
- 3 ks čerstvých velkých žampionů portobello
- 120 g sýru Niva
- 80 g šunky dušené, zauzené, od kosti
- 1 větší stroužek česneku
- bylinky dle chuti: petrželka, pažitka...
- 1 vejce
- 2 lžíce čerstvé strouhanky
- máslo nebo olej
Postup přípravy receptu
Žampiony očistíme a opatrně z nich vyřízneme nohy, které můžeme přidat do směsi, kterou budeme plnit žampiony, nebo je dáme volně péct se žampiony, případně je použijeme do polévky.
Nivu nastrouháme do misky, přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, jemně pokrájenou šunku, čerstvě nasekané bylinky (cca 1 lžíce), vejce, strouhanku nastrouhanou z ne zcela tvrdých rohlíků, veky či toustového chleba a vše dobře promícháme.
Solit ani nemusíme vzhledem ke slanosti Nivy a šunky, případně jen opepříme.
Připravenou směs rozdělíme do hlav portobello žampionů, které přendáme do máslem nebo olejem vymazané zapékací mísy, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20-25 minut, pak odklopíme a krátce dopečeme vršky směsi dozlatova.
Podáváme s čerstvou zeleninou, se zeleninovými saláty, s opečenými tousty. bramborovou kaší...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Portobello (nejen) s Nivou
-
hosta a všichni: omlouvám se, máte pravdu. Biologicky je to varianta Agaricus bisporus, česky Pečárka dvouvýtrusá. Kdysi mně kdosi na jiné internetové kuchařce přesvědčoval a přesvědčil o tomto mém omylu.
-
-
Drobek: Já jsem našla tento odkaz, který potvrzuje, že botanicky jde o druh žampionu.
https://www.genusplus.cz/zblizka/netrecept-portobe...
Máš pro své tvrzení nějaký věrohodný důkaz? Zajímá mě to. -
recepty73: taky jsem tomu dlouho věřil, jsou podobné, ale tam to končí, biologicky je to jiná houba.
-
Drobek: ...žiji se stejnými informacemi jako hosta
...portobello je mimo jiné označováno za superpotravinu, pro vysoký obsah minerálů, vitamínu B6, vlákniny...
-
Drobek:
opravdu? Až dosud jsem se domnívala, že portobello (možná spíše portabello) je obchodní název hnědé formy pečárky dvouvýtrusé, čili druh žampionu
-
Dobré, až na to, že žampiony a portobello jsou dvě různé houby