Vepřové maso v kapustě

recepty73 Kuchař: recepty73

cca 6 Vepřové maso 4 názory

Suroviny

cca 1200 g vepřové krkovice bez kosti, libovější, nebo plec, karé, kýta
sůl
drcený kmín
mletý pepř
Dále:
cca 1 kg kapusty
200 g anglické slaniny nebo Váhalovy...
olej nebo sádlo
1 velká cibule (nebo dvě střední)
3 stroužky česneku
2-3 dl vývaru nebo voda a masox
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso v celku nasolíme, opepříme a okmínujeme, zabalíme a dáme odležet nejlépe přes noc do chladna. 1-2 hodiny před tepelnou úpravou z chladničky maso vyndáme.

  2. Na trošce sádla (oleje) osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata s pokrájenou slaninou. Pak osmaženou směs ve větším hrnci nebo kastrolu odstrčíme stranou a vložíme osmažit i předem nasolenou a nakořeněnou krkovici, plec, kýtu nebo karé ze všech stran dozlatova.

  3. Když máme maso osmažené, přisypeme pokrájenou kapustu a nasekaný česnek, kterou promícháme se směsí cibule a slaniny, přilijeme vývar (nejlepší je z uzeného masa nebo vepřový), případně vodu s kouskem masoxu (ne celý, pozor na slanost!) a pod poklicí dusíme na mírném plameni, za občasného promíchání kapusty a případného mírného podlití do změknutí masa cca 1,5 hodiny (dle druhu masa).

  4. Kapusta by se měla rozdusit na jakési "omáčkové pyré", které budeme podávat s na plátky pokrájeným vepřovým masem, houskovým, kynutým nebo bramborovým knedlíkem, bramborovými noky, vařeným bramborem...

  5. Použít můžeme i tlakový hrnec, pokud máme odhad, kolik tekutiny nám během vaření "odsyčí". Cca po 20-30 minutách vaření hrnec odstavíme, necháme dojít, zkontrolujeme a případně ještě dovaříme do změknutí masa.

  6. Pokud jsme kapustu podlili víc než bylo nutné, můžeme ji zahustit troškou jíšky a nechat provařit. Případně lze přistrouhat jemně strouhanou bramboru, kterou necháme v kapustě povařit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřové maso v kapustě

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    casino: ...nějaký ten pátek čtu Vaše komentáře, tak jste to o té pastvě mohl klidně napsat a nepřekvapil byste;-)
    ...tyčák bych nepoužil ani náhodou, vzhledem k použité slanině;-)
    ...nutriční hodnota potravin, která Vás straší, je v mnoha receptech relativní a záleží na mnoha faktorech, že?? ...a to Vy znáte jistě nejlépe:-D
    ...já vařím hlavně pro radost, relax a chuť, bez stresu, jsem rád, když se zadaří, a to v tomto případě se zadařilo, talíře byly vymetané a byla i pochvala:-p , což je pro mne směrodatné;-) ...a když bude recept někomu "pouhou" inspirací, budu jen rád;-)
    ...no, něco zdravějšího, bez ztráty nutričních hodnot při technologické úpravě si dáme třeba dnes nebo zítra... ;-):-D
    ...a to je vše, díky za Váš zájem;-):-D

    Odpovědět

  • casino casino

    No, moderátorka mi smázla časovou plombu, ale stihl jsem to aniž autor upravil svůj komentář :-D
    recepty73:
    Je nezbytné, abyste mlžil? To jste měl dělat grundle a neééé prase, že:-D
    Přiznávám, že ta "pastva" mi taky přišla na mysl, ale nechtěl jsem se chovat jako hovado a proto jsem nic o tom, že tato úprava by dopřála odpočinku 3/4 hovězích žaludků, nenapsal...:-D
    ***
    Ani v době, kdy každý minda z Kotěhůlek nadužívá tyčový mixer, proti němu nic nemám...
    Možná právě tady by "tyčák" našel uplatnění, když už máte problém s tím, že byste věděl do čeho koušete a naopak vám patrně nic neříká pojem nutriční hodnota potravin, že ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    casino: ...do ZMĚKNUTÍ masa (dle druhu masa), to je, myslím, podstatné;-):-! , na čase tu pak klidně raději přidám, nerad bych, aby u oběda pak musel někdo přežvykovat jako na pastvě:-p:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Podle názvu si říkám: Další rcp z řady "Maso v kapustě"8-(
    Ale název nelže a přesto je to cosi jiného:-)
    No, píšete "omáčkové pyré", číst umím ;-) ale vařit kel 1,5 hodiny:-O na to už musí být fakt silná nátura, že :-D

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřové v kapustě maso v kapuste veprove maso v kapuste vepřove na kapustě vepřové maso v kapustě recept vepřová plec v kapustě krkovice v kapustě plec v kapustě maso na kapustě kapusta z vepřovým masem vepřové maso v kapustě houskový knedlík vepřové maso na kapustě vepřové v kapustě se slaninou veprove vkapuste krkovice na kapustě maso vkapuste veprove maso a gnoci plátek masa v kapustě plec v kapuste recept vepřové kostky v kapustě v takovém hrnci

Zapomněl/a jsem heslo