Postup přípravy
Krok 1: Plátky chleba přepůlíme a na rozpáleném sádle či oleji osmažíme dozlatova. Odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk. Oloupaný křen nastrouháme na jemném struhadle.
Krok 2: Vejce připravíme tak, že v hrnci s vroucí osolenou vodou se lžící octa uděláme lžící vodní vír, do kterého vklepneme vejce. Pomoci nám může i pomalé vklouznutí vajíčka do vroucí vody z naběračky. Pak vypneme plamen a vejce ve vodě necháme 2-3 minuty "dojít". Pak opatrně vejce z vody vyndáme a je to.
Krok 3: Druhý způsob přípravy vajec je takový, že nařežeme potravinářskou fólii na čtverce, které ve středu namažeme olejem nebo rozpuštěným máslem. Folii dáme přes malý hrníček nebo skleničku, kde utvoříme důlek, do kterého vejce vyklepneme, osolíme a klidně i opepříme nebo přidáme špetku papriky. Strany folie stáhneme k sobě a vejce tak dáme do jakéhosi ranečku. Vršek ranečku zakroutíme a pro jistotu zavážeme, aby se při vaření fólie nerozvolnila.
Takto připravíme tolik vajec, kolik jich budeme chtít vařit. Do hrnce s vroucí vodou ranečky naházíme a od bodu varu necháme pomalu vařit cca 3 minuty. Pak ranečky vyndáme, odstřiháme fólii pod uzlíky a opatrně vyndáme vajíčka z fólie ven. Krok 4: Na osmažené chleby nasypeme trochu čerstvě strouhaného křenu, položíme vejce a opět ještě dle chuti zasypeme křenem. Pokud jste doma rozmlsaní jako my, dáme nejprve na osmaženou horkou topinku plátek sýru, na něj plátek osmažené slaniny nebo šunky (to už není pochopitelně bezmasý pokrm)..., dále křen, vejce a ještě křen. Krok 5: Podáváme nejlépe s vychlazeným zrzavým mokem, ale i bez něj budou ze stolu mizet jedna po druhé. A nezapomeňte na ubrousky, budou potřeba...
Takto připravíme tolik vajec, kolik jich budeme chtít vařit. Do hrnce s vroucí vodou ranečky naházíme a od bodu varu necháme pomalu vařit cca 3 minuty. Pak ranečky vyndáme, odstřiháme fólii pod uzlíky a opatrně vyndáme vajíčka z fólie ven. Krok 4: Na osmažené chleby nasypeme trochu čerstvě strouhaného křenu, položíme vejce a opět ještě dle chuti zasypeme křenem. Pokud jste doma rozmlsaní jako my, dáme nejprve na osmaženou horkou topinku plátek sýru, na něj plátek osmažené slaniny nebo šunky (to už není pochopitelně bezmasý pokrm)..., dále křen, vejce a ještě křen. Krok 5: Podáváme nejlépe s vychlazeným zrzavým mokem, ale i bez něj budou ze stolu mizet jedna po druhé. A nezapomeňte na ubrousky, budou potřeba...
Zveřejněno 20. 5. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křenové topinky s vejcem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lowV
Moje poznámka
Křenové topinky s vejcem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lowV
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 13 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 16 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 21 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
B.Anna před 4 minutami
Cukeťák II
radbastim před 2 hodinami
Sněhový rybízový koláč
upavla před 10 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 11 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 14 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 14 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 15 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 16 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 17 hodinami
Tématické fráze:
pokrmy z křenu,
křenové pokrmy,
topinky
Suroviny:
chléb,
vejce,
sůl,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
křen,
olej,
šunka od kosti,
sýr plátkový
Komentáře (7)