Bramborové šišky / noky s ořechovou strouhankou

Suroviny 4 porce

Těsto:
1 kg vařených brambory ve slupce, vychladlých a oloupaných
2 vejce
cca 300 g hrubé mouky, dle moučnatosti brambor
0,5 lžičky soli
Ořechovo-vanilková strouhanka:
60 g másla
čerstvá strouhanka ze dvou rohlíků
vanilkový cukr
cca 2 hrstky mletých ořechů
cukr krupice
mletá skořice - nemusí být
Dále:
rozpuštěné máslo
zakysaná smetana nebo jogurt
moučkový cukr nebo med

Postup přípravy receptu

  1. Brambory ve slupce uvaříme doměkka, slijeme a necháme zchladnout. Pak oloupeme a nastrouháme. Nejlepší jsou brambory vařené den předem a moučnaté. Nové brambory na noky nepoužíváme, nejsou na bramborová těsta vhodné.

  2. K nastrouhaným bramborám přidáme trochu soli, dvě vejce a vše promícháme. Vodu, ve které budeme vařit šišky/noky už si vaříme, protože až bude těsto hotové, nebude čas čekat na její uvaření. Do těsta přisypáváme mouku dle potřeby. Těsto by nemělo být tuhé, spíše vláčné a nelepivé. Na pomoučněném stole vyválíme dlouhé válečky, které pokrájíme na kratší noky či delší šišky a ihned je házíme do vroucí vody (mírně osolené). Pokud bychom nechali těsto ležet a čekali bychom na uvaření vody, řídlo by nám a posléze se ve vodě i rozvářelo.

  3. Po naházení do vody noky/šišky opatrně ode dna podebereme, nebo razantně, ale krátce trhneme hrncem (zakrytým poklicí). Po vyplavání noků/šišek jen krátce povaříme (1 - 1,5 minuty) a ihned vyndaváme cedníkem nebo děrovanou naběračkou.

  4. V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme strouhanku, kterou osmažíme dorůžova. Během smažení přisypeme osmažit i mleté nebo nasekané ořechy. Kdo rád skořici, přidá ji s ořechy. Dále přisypeme vanilkový cukr a cukrem krupicí, kterého přidáme dle vlastní chuti. Já dávám 4 - 5 lžic. Za častého míchání ještě směs dosmažíme dozlatova, kdy cukr přestane křupat a bude mít snahu karamelizovat, ale to nechceme, takže to je ta doba, kdy pánev stáhneme.

    Pozor na pánve s těžkým dnem, které vaří ještě dále po stažení. To je pak lepší sladkou strouhanku sesypat na talíř.

  5. Bramborové šišky nandáme na talíř, pokapeme máslem, posypeme sladkou strouhankou a ještě dle chuti pocákáme máslem. Dozdobit můžeme kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu, ořechy a dle chuti ještě posypat moučkovým cukrem nebo pocákat medem. To vše dle vlastní chuti.

Komentáře k receptu Bramborové šišky / noky s ořechovou strouhankou

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    gustavo.woltmann: ...děkuji za milý komentář :-K, jsem rád, že Vám chutnalo :-*:-K:yes:

    Odpovědět

  • gustavo.woltmann gustavo.woltmann

    Skvělé obohacení obyčejné chuti bramborových šišek:yes: bylo to snad nejčastější jídlo ve školní jídelně a už jsem si myslel, že si je sám nikdy neudělám..ovšem tento recept mě nalákal zpátky a musím říct, že strouhanka jídlu dodává úplně jiné rozměry :-Q
    Gustavo Woltmann

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborové noky na sladko noky se strouhankou noky z vařených brambor bramborové noky z vařených brambor plněné bramborové noky na na sladko bramborove sis bramborové gnocchi recepty makova náplň do šišek bramborové šišky na sladko krupicove šišky sypané strouhankou sisky s orechovou omackou bramborove noky nasladko bramborové gnocchi s ořechy bramborové sisky bramborove nokz na sladko noky se na strouhanku ořechová náplň do bramborových šišek bramborové noky vařené brambory s noky bramborové noky se sladkou omackou