Jablečno-švestkový "crumble"
Základ tohoto moučníku tvoří sladkokyselá jablka a švestky, zapečené pod tenkými plátky skořicové rolády, která nahrazuje klasickou drobenku. Tento dezert chutná nejlépe ještě vlažný, ideálně se lžící zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Suroviny pro 1
8 - 10
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 957 kJ / 3 814 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 54,94 g |
| Tuky | 166,59 g |
| Vláknina | 43,50 g |
| Cholesterol | 652 mg |
| Sodík | 209 mg |
| Sůl | 0,31 g |
| Sacharidy | 501,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr, přidáme na menší kousky nakrájené máslo, vejce, smetanu a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikroténu a zhruba na 1 hodinu uložíme do chladničky.
Krok 2: Odleželé těsto přendáme na pomoučněný vál a rozválíme do obdelníkového tvaru. Potřeme smetanou, posypeme cukrem smíchaným se skořicí a pevně srolujeme. Roládku zabalíme do mikrotenu a vložíme na zhruba 2 hodiny do mrazničky.
Krok 3: Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na plátky nebo kousky. Pokapeme citronovou šťávou a osladíme části cukru a vanilkového cukru, přidáme nahrubo nasekané mandle, lehce promícháme.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme. Krok 4: Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C.
Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.
Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a taktéž osladíme. Krok 4: Do zapékací mísy na dno rozprostřeme polovinu jablek, na ně švestky a zbytek jablek. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky a na povrchu skládáme v kruzích mírně přes sebe. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut při 180°C.
Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.
Zveřejněno 11. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečno-švestkový "crumble"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n4Al
Moje poznámka
Jablečno-švestkový "crumble"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n4Al
Nejnovější recepty
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 3 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 8 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 9 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 10 hodinami
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno před 19 hodinami
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechovo-jablečný koláč II
jliv22 před 11 minutami
Hrníčková bábovka
karolinanenickova10 před 29 minutami
Výborné lasagne
Ketynna před 1 hodinou
Uzený bůček pečený s brambory v jednom pekáčku
Jan Nemec před 2 hodinami
Květáková polévka
tomstny před 2 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Wanilor před 2 hodinami
Polévka s rýží a hráškem
Kajkajak před 2 hodinami
Salát z hlávkového zelí a mrkve
szelko před 3 hodinami
Nejlepší langoše
LUCAH před 5 hodinami
Tématické fráze:
jablecno švestkovy koláč,
jablečná crumble,
jablecno švestkovy koláče,
cop crumble,
crumble recept,
jablečný crumble recept,
jablečná buchta,
jablecnosvestkovy crumble
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
smetana sladká,
smetana sladká,
cukr krupice,
skořice,
švestky,
jablko,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
šťáva citronová,
mandle loupané
Komentáře (1)