Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

2. 5. 2019 21:51

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie15 894 kJ / 3 799 kcal
Bílkoviny124,79 g
Tuky20,69 g
Vláknina37,12 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,84 g
Sůl32,01 g
Sacharidy759,82 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept je starý asi 35-40 let a je to opravdu moc dobrý bílý chlebík.

Pokud někdo bude chtít těsto na chleba udělat v domácí pekárně, tak může zkusit (z poloviční dávky, tj. z půl kila mouky - na jeden podlouhlý chlebík - veku). Chleba je určitě lépe nechat kynout na plechu a hlavně pak upéct v troubě, jinak se nedosáhne té správné chuti. Myslím, že na tom postupu při pečení dost záleží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

8. 9. 2019 13:34

Wendoolinka: Ano, z toho kila mouky jsou dvě sředně velké šišky chleba (nebo dva kulaté středně velké bochníky). Chleba má světlou střídku, ale je opravdu moc dobrý! Zkus a uvidíš sama. Můžeš zkusit i jen z polovičního množství jeden chlebík.;-):-D Přeji hodně zdaru a zdravím!:-K

Wendoolinka

8. 9. 2019 13:26

Z tohoto receptu budou tedy dva chleby???
:-Q;-)

MamlajdaD MamlajdaD

6. 5. 2019 12:15

cathleen: Dík za upozornění! V mojí pekárně (Eta - Harmony) se těsto z kila mouky zpracovat dá, i když to asi výrobce nedoporučuje, ale nesmí se to pak nechat v té pekárně kynout, to by bylo těsto nalepené i na skle:-D (vím, o čem mluvím, to těsto bylo na knedlíky ;-):-D:-D:-D). Ale raději to v receptu přepíšu. :-8

cathleen cathleen (moderátorka)

6. 5. 2019 11:40

zizala: moc fajn, žes přidala fotku :yes: recept je dobrý (a dobře popsaný), kdysi pradávno jsem něco velice podobného také pekla. S fotkou bude víc vidět.

MamlajdaD: :-) možná by bylo dobré k té poznámce o těstě v domácí pekárně dopsat, že do pekárny patří poloviční množství (nebo v ní uhněteš celé kilo mouky + další suroviny?)

zizala zizala (moderátorka)

6. 5. 2019 07:21

MamlajdaD: Není zač, recept je opravdu fajn. Díky bramborám se těsto nedrobí, takže z chlebů kynutých droždím je to určitě jeden z nejlepších, které jsem kdy pekla. Fenykl je tam příjemný, naši ho kdysi taky dávali.

MamlajdaD MamlajdaD

5. 5. 2019 19:46

zizala: Proč bych takovou pěknou fotku mazala? :-O;-):-8 Já až se naučím vkládat fotky, tak asi nebudou zdaleka tak zdařilé. Už i proto, že zatím fotím jen mobilem. :-) A ještě jednou dík!

MamlajdaD MamlajdaD

5. 5. 2019 19:40

zizala: opravdu moc děkuji za vyzkoušení:-K:-D a moc si toho vážím. Z té fotky mám opravovou radost a děkuji na stotisíckrát!:-):-D;-)

zizala zizala (moderátorka)

5. 5. 2019 16:37

Recept doporučuju. Chleba je dobrý:yes:, mouku jsem dala půl na půl špaldovou a pšeničnou chlebovou. Až budeš mít lepší fotku, tuhle vymaž. Dík za recept :-K
Pro mne nový byl způsob kynutí a pečení, chleba většinou sázím na rozpálený plech nebo kámen. Ale funguje to dobře i takto :-8.

magdalenka magdalenka

3. 5. 2019 11:47

Aninka, mna to len zaujalo, ten postup. Pekny den.

MamlajdaD MamlajdaD

3. 5. 2019 11:00

Magdalenka: Ten postup je oravdu takový, jak je napsaáno v receptu. Mám to mnohokrát vyzkoušené, a funguje to bezvadně.;-):-8 Na mou duši. :-D A to pečení s tím potíráním také. Tenhle chlebík má tu moučnou spodní bílou kůrku a to je dobrota:-8;-), starší lidé si to asi pamatují, chleba s bílou kůrkou se i běžně prodával. Myslím, že tento předpis ani není vhodný pro pekárnu. Leda, že by se těsto vyndalo z pekárny hned po uhnětení, před tím, než začne kynout.:-) Jo a opravdu se to těsto nepropracovává po prvním anebo druhém vykynutí.:-8 Nechá se to - dobře propracované - jenom vykynout na plechu a šup s tím do trouby.:-D Na pečicím papíru se to také dá upéct, ale to chlebík nebude mít tu bílou kůrku. :-8 Já u tohoto receptu dodržuji i tu vrstvičku mouky pod chleba, zatím to každému moc chutnalo.:-8:-8;-) Moc zdravím :-K a děkuji za komentík:-)

magdalenka magdalenka

3. 5. 2019 07:46

Tiez mam rada chlieb so zemiakom v ceste, je chutny aj na druhy den, nevysycha. Tym som vlastne zacinala kedysi a chlieb som skoro vobec nekupovala.
Trochu ma zmiatlo to kysnutie na pomucenom plechu.:-8 Nechavam kysnut v pracovnej mise, prepracujem po vykysnuti a az potom formujem chlieb, alebo zas dam do pomucenej formy (nemam osatku), zas necham kysnut a az potom z formy cesto na plech, peciaci papier.
Vona cerstveho chleba je vona domova.

MamlajdaD MamlajdaD

3. 5. 2019 00:29

JanaDorazinová: Díky za komentík. ;-):-8 Já tenhle chleba ještě čas od času dělám, i když v pekárně peču i tmavé chleby. Každý chleba upečený v troubě je lepší, než ten z pekárny.:-) O tento chleba upečený přesně podle receptu se kdysi dávno (před více než 35 roky) prali se synem spolužáci na intru včetně vychovatele:-D:-D:-D Tak jsem ten asi zapomenutý receptík poslala zase do světa ;-) Oni tu vláčnost dělají právě ty brambory, to máš pravdu, že jsou takové chlebíky nejlepší. :yes:;-) Zdravím!:-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 5. 2019 23:24

Chleby s bramborami byly zatím ty nejlepší, které jsem pekla ;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recept na výborný domácí chleba výborný domácí chleba výborný domácí chleb jak upéct výborný domácí chleba jak upéct domácí na chleba jak upéct chleba recept jak upéct domácí chleba recept jak upéct domácí chleba recept na výborný domácí chléb výborný chleba z trouby chleba z pul kila mouky upeceny v troube výborný domácí chleba v troubě jak upéct domácí chléb vyborny recept na chleba jak upéct poloviční chléb v domácí pekárně jak se dělá kořenový chleba z hladké mouky vyborny domaci chleb v troube domácí chléb z kila mouky chleba z půl kila domácí chléb z půl kila mouky

Suroviny: mouka hladká výběrová, brambory, voda, sůl, fenykl, kvásek, droždí, voda, cukr, mouka hladká

TopRecepty.cz

Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/38GA