Francouzské brambory na maďarský způsob podle Štefana Margity

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Bramborová jídla 17 názorů

Suroviny

1 kg syrových brambor
několik lžic olivového oleje
trochu strouhanky
4-5 vajec vařených natvrdo
2 nohy pikantní klobásy (nejlépe čabajky)
2 kelímky zakysané smetany
asi 80 - 100 g strouhaného sýra
sůl
kousek másla
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, vejce uvaříme natvrdo a taky je pokrájíme na plátky (třeba na kráječi vajec). Klobásu nakrájíme na slabší kolečka.

  2. Pekáček slabě vytřeme olivovým olejem, mírně posypeme strouhankou, poklademe pokrájenými bramborami (každou vrstvu brambor vždy mírně přisolíme), vezmeme několik koleček klobásy, poklademe sem tam na brambory, taktéž přidáme několik koleček vařených vajec. Vše trochu pokecáme kysanou smetanou (asi 2 lžíce). Dáme další vrstvu brambor, přisolíme a opakujeme až do vyčerpání přísad. Poslední vrstvou by měly být brambory. Dáme ještě trochu smetany a posypeme strouhankou (jen jako "pocukrujeme") a zakápneme trochou olivového oleje (2 lžíce).

  3. Dáme péci na 30-35 minut do trouby předehřáté na 190 st.C, vyndáme, bohatě posypeme sýrem a poházíme malými kousky másla (máslo lze vynechat). Vrátíme do trouby a pečeme, až se sýr rozpustí a mírně zažloutne (tj. 5-10 minut).

Poznámka

Olej lze použít i např. slunečnicový, místo čabajky lze dát jinou dobrou paprikovou klobásu a i tak je to moc dobré.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Francouzské brambory na maďarský způsob podle Štefana Margity

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: Ďakujem, rada varím, a mám predstavu o stále inom jedle. Variť dookola to isté ma nebaví, a ani jesť to isté. ;-):-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Tejaja: Tedy Terezko, ty jsi opravdu pilná včelička. :-O:-8 Když jsem se včera pozdě večer vrátila domů z výletu, tak jsem jen zírala, že mám u dalšího receptu nové fotografie. :-K A jaké pěkné, až jsem jen z kouknutí dostala hlad:-D:-D. Opět ti moc a moc děkuji, jsem ráda za fotky i za to, že jsi ten recept vyzkoušela. Jseš skvělá kuchařka i fotografka! :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ako som písala, vždy som robila z varených zemiakov, tentokrát som urobila podľa tohto receptu, teda zo surových zemiakov. Chutilo, asi prestanem s tým varením v šupke. Je to chutné. :yes:;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: U nás sa robia francúzske zemiaky rovnako- striedajú sa vrstvy v šupke varených zemiakov, plátky natvrdo uvarených vajec a klobásky. Len sa zaleje smotanou bez vajec a tak pečie. Teda len čistou smotanou zaliate.;-);-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    magdalenka: no toto:-//rodinka zmlsaná...udělej buřtguláš, dej do trouby brambory po Tvém způsobu, napiš a já jedu:-D:-K a všechno to spolu sež..sníme:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: No já klasické francouzské brambory zalité vejci se smetanou taky nedělám, ale tyto od Margity se zakysankou mi moc chutnají, ta zakysanka to tak nějak odlehčí. A buřtguláš, ten občas dělám, ten mám ráda:-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: zle som sa vyjadrila, medzi vrstvami zemiakov sú vajcia varené aj klobása (príp. párok) a na záver sa to zaleje kyslou smotanou, v ktorej sú rozšľahané vajíčka. Tie pomaly pretečú medzi vrstvami a "zlepia" masu v pekáči. Ale ja to už nevarím, manžel to neznáša, tak som sa prispôsobila. Ani deti neboli nadšené, tak som to dávno vyradila z jedálnička, podobne aj "buřtguláš".:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: Takhle to neznám, musím vyzkoušet,:-8 tady se dávají vejce jen vařená. Ono se to tady v tom receptu vlastně nic nezalévá, jen se to lžící pomaže nebo spíš "pokecá" vždy kousek od sebe. Jinak "Francouzské brambory" po česku se zalévají (většinou) rozšlehanými vejci s přídavkem sladké smetany, ale až jsou trochu zapečené;-):-D. Zdravím!:-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: a ešte som zabudla dodať, že u nás sa to zalieva kyslou smotanou, v ktorej sú rozšľahané vajíčka...;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: :yes::-D:-8;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: ja som netušila, že sa robia aj inak, ako so zakysankou...je to zrejme tým maďarským vplyvom...:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: Margita to v televizi také dělal ze syrových brambor, to jen já si to někdy zjednodušuji;-):-D! Já jsem hledala podobný recept a že jich tu je celkem dost, ale s tou zakysankou jsem nenašla. A ještě ten roztomilý název Francouzské brambory na maďarský způsob, pojmenoval to tak Margita a mně to přišlo vtipné.:-D Tak jsem to sem dala. Dík za komentík:-D!

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: dík za tvojí zkušenost,;-):-8, ale raději to opravím, málokdo by se asi krájel s tenkými plátky. Raději tam ten čas navýším, aby to bylo opravdu dovařené (vlastně dopečené:-)), protože je to fakt moc dobré, myslím hlavně díky té zakysance;-):-D! Díky a zdravím!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: My sme doma robievali franc. zemiaky z varených, aj zo surových zemiakov. Tie zo surových sa mi zdajú chutnejšie, aj keď doba pečenia je dlhšia.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    1974andrea: Díky za upozornění,;-) já jsem to přehlédla. V původním receptu od Margity byly použity syrové brambory a já si to většinou dělám z brambor vařených ve slupce a to mi uvedený čas stačí. Ale chtěla jsem zachovat recept, jak byl prezentován v televizi a zapoměla jsem ten čas přizpůsobit. Hned to opravím. A ještě jednou děkuji!:-8

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: francouzské brambory recept na francouzské brambory recepty francouzské brambory recepty na francouzské na brambory francouzske brambory recept top recepty francouzské brambory francouzske brambory název francouzské brambory s vejce francouzské brambory po cesku francouzké brambory na madarský spusob recept na francouzské na brambory menu domu francouské brambory