Zapečené brambory na italský způsob

Bramborová jídla Doba přípravy: 1 hod 20 min + pečení 2 názory

Bramborová jídla Doba přípravy: 1 hod 20 min + pečení 2 názory

Suroviny cca 5-6

1 kg brambor vařených ve slupce s kmínem
přepuštěné máslo nebo olivový olej
sůl
pepř
1 lžíce koření "Bylinkové máslo"
20 dkg plátkového sýra Goudy
Náplň:
60 dkg mletého vepřového masa
1 velká cibule nadrobno
4 světle zelené (slovenské bílé) papriky
2 velké červené papriky
1 mrkev
1 kořenová petržel středně velká
1 plátek celeru
1 střední cuketa nebo stejně těžký kus patisonu
4 rajčata
olivový nebo slunečnicový olej
pepř
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce aromatu nebo kostka silného hovězího bujónu
1 hrst oregana (dobromysl)
1-2 hrsti hladké mouky na zahuštění podle potřeby
Bylinky na posypání na talíři:
1 hrst od každé - pažitka, petrželka, libeček, mladá bršlice (kozí noha), bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory vaříme v kmínové vodě, protože kmín je bylina, která vytáhne z brambor eventuální škodliviny.
    Všechnu zeleninu mimo cibule umeleme na masovém strojku.

  2. Mleté maso dáme na smaženou cibuli a rozdělíme a rozšťoucháme, aby nezůstaly hrudky. Přidáme koření, aromat a oregano. Necháme dusit pod pokličkou. Je-li třeba, přikápneme vodu.
    K udušenému mletému masu přidáme všechnu umletou zeleninu a po chvíli dušení, pokud se zdá směs moc
    řídká, přidáme hrst mouky nebo dvě. Necháme probublat a vypneme. Dosolíme podle chuti.

  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky o tloušťce cca 8-10 mm, polovinu naskládáme do vymazaného pekáče, osolíme, opepříme, pokryjeme náplní a rozložíme druhou polovinu brambor. Osolíme, opepříme, posypeme bylinkami na "Bylinkové máslo" a celý povrch přikryjeme plátky sýra.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C, až se sýr rozpustí a mírně opeče.

  5. Na talíři posypeme nasekanými smíchanými bylinkami.

Komentáře k receptu Zapečené brambory na italský způsob

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Eja57: Aby tam nebyly kousky zeleniny. Normálně dělám směs ve velkém a zavařuji do sklenic. Hodí se přes zimu i na špagety.:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Mohu se zeptat proč tu zeleninu meleme? Ono to chuťově bez mouky a prefabrikovanych korenicich směsi bude moc dobre, vyzkouším, ta kombinace je :yes:

    Odpovědět