Mandlové florentýnky

hosta Kuchařka: hosta

Cukroví , Pečené 9 názorů

Suroviny

165 g krupicového cukru
90 g medu (asi 2 lžíce)
50 g másla
60 ml smetany ke šlehání
100 g sušených brusinek
100 g loupaných půlených mandlí
100 kandované kůry
50 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
Poleva:
čokoláda na vaření
kousek ztuženého pokrmového tuku
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Máslo, smetanu, cukr a med dejte do hrnce a na malém plameni přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 5 minut, směs by měla být zlatavá a krémovitá. Odstavte z plotny a vmíchejte plátky mandlí, kandovanou kůru a brusinky. Dobře promíchejte a přidejte mouku. Měli byste získat lepivé polotekuté těsto. Na plech vyložený pečícím papírem lžičkou tvořte malé hromádky asi 7cm od sebe. Opravdu dávejte dost daleko od sebe. Na základě zkušenosti doporučuju dělat je malé (použijte lžičku na jejich odměřování, ne lžíci), protože se během pečení hodně roztečou a budou velké tak jako tak.

  2. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 5 minut nebo dokud okraje sušenek nezískají zlatavě hnědou barvu. Snižte teplotu na 150-160°C a pečte dalších 3-6 minut nebo dokud sušenky nezískají zlatavě hnědou barvu i uprostřed (dávejte pozor, aby okraje nezčernaly a nespálily se.

  3. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte polevu a florentýnky do ní namáčejte pouze ze spodní (ploché) strany, já natírám silikonovou mašlovačkou.

  4. Florentýnky by se měly skladovat ve vzduchotěsné nádobě (protože karamel rád absorbuje vlhkost ze vzduchu a pak měkne), každá vrstva sušenek oddělená alobalem či pečícím papírem (zabrání tak přilepení florentýnek k sobě).

Poznámka

Biscotti Fiorentini (známé jako florentýnky, doslova znamená: florentské sušenky, čti biskoty fjorentyny) pochází z italské Florencie. Florentýnky jsou svým složením i přípravou velmi podobné českým marokánkám, avšak chuť je přeci jenom trochu jiná. Díky medu jsou karamelovější, tenčí, křoupavější.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mandlové florentýnky

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Jitkas: máš recht, jako vždy:-D:-D

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Zrovna si rikam, proc jsi neupekla tuto nadheru :-O a sla hledat "lepCejsi" ke konkurenci :-/, zenska jedna zvidava :-*

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No jo, tyjsou nádherne

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    hosta: Jako malovane je mas. Pravda je, ze to chce ne vice mandli, ale takove ty nakrajene na nudlicky. I kandovane ovoce stejne krajene. Oni davaji hlavne pomerancovou kuru. Ale podstatne je, ze je mas tenke, to je ono.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Bibinka: jediný rozdíl je snad v tom, že ve většině receptů v marokánkách není med, ty florentinky jsou možná řidší těsto, tenčí, víc se rozlijou na plechu a jsou křoupavější, karamelovější, možná by tam mohlo být mnohem víc mandlí

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    majka.k: co je s moukou :-O - jsou jí tam cca dvě lžíce na zahuštění

    Odpovědět

  • majka.k majka.k(neregistrovaný)

    a co ta mouka;-(m.koudelakova@seznam.cz

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jituš, ty já si peču na Vánoce pro sebe, ale už mi je baští všichni:-( Dělám spíš Marokánky, ale jak tak koukám a čtu, moc velký rozdíl těch mých tam není-já tam mám kandované ovoce, lískové+vlašské ořechy+arašídy+mandle a rozinky, jinak vše stejně, možná jiný poměr, ale dělám dvojí dávku. Pekla jsem včera a ty máš 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Ty já mám ráda, krásné:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: mandlové florentinky italské mandlové sušenky recepty mandlove marokanky florentýnky florentinky italské florentýnky florentinky recept recept na florentinky florentýnky recept sušenky florentýnky biskoty florentýnky top recepty mandlove karamelove slzicky jak skladovat marokánky odměřování na lžíce odměřování na lžíce marokánky a florentinky florentinky top recepty mandlové marokanky na plech karamelové florentinky