Žampionová omáčka II.

Suroviny 4 - 5 porcí

180 g žampionů
20 g másla
50 g oleje např. řepkového
70 g cibule
50 g hladké mouky
350 g masového vývaru - dle potřeby
400 g mléka - dle potřeby
100 g sladké 12% smetany
sůl
možno trochu octa

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony opláchneme a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme. Nebo pak klasicky nakrájíme na plátky, záleží jaký výsledek chceme mít. Pak je na másle podusíme, u strouhaných stačí chvilka.

  2. Cibuli nakrájíme na jemno, můžeme použít i malý sekáček potravin, jen z ní nesmíme připravit kaši. :-) Pak ji na rozehřátém oleji orestujeme do sklovita, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem a mlékem a za stálého prošlehávání metličkou necháme zavařit a pak za občasného prošlehání provařit. Osolíme dle potřeby. Ke konci přidáme ještě smetanu a podušené houby, ale už dlouho nevaříme. Hustotu omáčky upravíme případným přidáním vývaru nebo mléka. Po odstavení můžeme dochutit trochou octa.

  3. Omáčku jsem podávala s houskovým knedlíkem a vařeným vepřovým masem - kýtou, vývar jsem použila na omáčku. Půjde použít i hovězí nebo telecí maso.

Komentáře k receptu Žampionová omáčka II.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: žampionová omáčka žampiony recepty žampiony recept recepty na žampiony žampionova omacka na na kyselo zampionova omáčka videorecepty top recepty žampionová omáčka recept zampiony omáčka se žampiony žampionová omáčkou žampionová omáčka bez mouky jak zavařit žampiony