Prejt z masa a kapusty

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Zeleninová jídla 8 názorů

Suroviny

500 g mletého masa
1 kapusta cca 400 g
sůl
80 g másla
1 cibule
1 stroužek česneku (nebo podle chuti
2 vejce
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu rozpůlíme, vhodíme do vařící vody a necháme v otevřeném hrnci chvíli přejít varem. Dáme dobře okapat a umeleme ji na masovém strojku. Poté ji smícháme s mletým masem, přidáme na kousíčku másla osmahnutou nakrájenou cibuli, utřený stroužek česneku se solí a vejce. (Já jsem to dělala na sádle a kořenila jako zabíjačkový prejt: přidávala jsem navíc ještě pepř, majoránku, špetku mletého nového koření, ale to je na každém, jak si to ochutí.)

  2. Dobře promíchanou směs dáme do máslem vymazaného pekáčku a v troubě pečeme asi půl hodiny. Vpíchnutím zjistíme, je-li maso dobře propečeno. Krájíme na čtverce a podáváme s novými brambory nebo s bramborovou kaší a salátem.

  3. *Aby prejt nebyl mastný, můžeme umlít raději dvě třetiny hovězího a třetinu vepřového masa, ne příliš tučného.
    *Chceme-li prejt nastavit, můžeme přidat dvě ve vodě máčené a vymačkané žemle.
    *Místo kapusty se hodí i jiná zelenina, např. květák, mladé zelí nebo různé sekané zeleniny.
    *Je-li v zelenině hodně vody, zahustíme směs jemnou strouhankou.
    *Tento prejt se dobře peče také v elektrické remosce nebo pečence. Tam se peče zvolna a nevysušuje se, je proto vláčný.

Poznámka

Zdroj - časopis Praktická žena z r. 1968

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Prejt z masa a kapusty

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: dík za přečtení receptu, :-8 také zkusím příště ten receptík od Angel666, ten bude zase jiný a také moc dobrý!;-):-8 Zdravím!:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Angel666: Nejdřív moc veliký dík za foto a přečtení recptu! :-8:yes: Každá fotka je hezčí než žádná;-):-D a tahle je myslím dost zdařilá na to, aby se líbila všem!:-D:-K:yes::yes::yes: Moc za ní děkuji! <3:-K:-K. A příště zkusím udělat podle receptu vaší babičky, musí to být také dobrota!:-Q;-):yes: Ještě jednou děkuji a moc zdravím!:-D:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Jirina8: Děkuji za komentář a pochvalu!:-8:-K Zdravím!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Angel 666: no tak ten od Tvojí babičky :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Já mám tenhle recept zapsaný tak, jak ho dělávala moje babička. Babička utřela žloutky s plátkem másla, zamíchala do masovo-kapustové směsi a nakonec vmíchala sníh z bílků. Prejt byl pak pěkně nadýchaný ;-). Je to už dlouho, co jsem ho dělala, vyštrachala jsem hooodně starou fotku :-). Kdyby se nelíbila (je to z mých prvních pokusů focení jídla), tak ji můžeme vymazat :-Q

    Odpovědět

  • Jirina8 Jirina8

    Opět dobrota<3:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    JanaDorazinová: Jani, děkuji :-D a moc zdravím! :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: kapusta s masem jak dlouho se pece prejt prejt jak se peče prejt kapusta recepty prejt a zdraví kapustový prejt s masem jak nastavit prejt zeleninový prejt s masem recepty z kapusty

Zapomněl/a jsem heslo