

Pyré z brambor, grilovaného lilku a cukety
Suroviny cca 4 porce
- Pyré:
- 2 lilky
- 3 lžičky sojové omáčky
- 2 cukety +- 20 cm
- 4 větší brambory
- sůl do brambor a na lilek
- 2 větší jarní cibulky
- 10 dkg másla
- 1-2 stroužky česneku
- pepř dle chuti, kmín
- koření na grilovanou zeleninu
- 1,5 lžičky Vegety, Knoru a pod.
- olivový olej dle potřeby
- Příloha:
- 1 plechovka sterilovaného hrášku
- popř. mražený
Postup přípravy receptu
Lilky nakrájíme na kolečka, rozložíme a posolíme, aby se vypotily. Oloupané brambory uvaříme s kmínem a solí do měkka. Tuhé části cibulky nakrájíme na kolečka a dáme na pánev s máslem a olejem osmahnout. Pak vložíme nasekaný česnek, a po cca 20 vteřinách přidáme cuketu, nakrájenou na kolečka a necháme ji opékat za občasného míchání.
Vypocené lilky otřeme papírovou utěrkou a dáme grilovat na grilovací pánev na slabší oheň. Můžeme pánev vymazat olivovým olejem. Ogrilujeme lilky z obou stran. Do větší mísy dáme zcezené brambory, grilovaný lilek a cuketu s cibulkou a česnekem. Přidáme sojovou omáčku, koření a rozmixujeme s kouskem másla. S Vegetou opatrně, abyste nepřesolili..
Na másle pak prohřejeme zcezený hrášek.
Poznámka od kuchařky
Byť jídlo nevypadá příliš vábně, věřte, že tento můj experiment je bašta, a kdo ochutnal, ten si liboval. Zbude-li, může se pyré namazat na suchou topinku nebo toust. Určitě si k tomu dejte rajčatový salát se spoustou rukoly, neboť její výrazná chuť je skvělým doplňkem pyré.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pyré z brambor, grilovaného lilku a cukety
-
Alzbetina Prk.: Hrášek z konzervy být nemusí, může být mražený. Nebo pro nás masožravce by
k pyré mohl být přírodní řízek, pečené kuřecí stehno či jinak udělané maso. Ale na maso jsem neměla chuť a hrášek mám ráda i jako přílohu k masu. Každý může podle své fantazie přidat cokoli. A moje pyré voní máslem a o chuti lilku nemá smysl diskutovat. V žádném případě jsem se nechtěla chlubit vzhledem jídla, ale každopádně to mně i ostatním doopravdy chutnalo. Samozřejmě se jí i očima, ale když jste v restauraci okouzlena vzhledem jídla a těšíte se na první sousto, a to zklamání, když to není dobré... Ale proti gustu žádný dišputát. Jen se ráda podělím o něco nového a dobrého, a třeba i nevzhledného. Zdravím -
Alzbetina Prk.: To koření tam být musí ,neboť to je právě ten rozdíl mezi fádní a dobrou chutí. Kmín se vylije s vodou z brambor. Sójovky jsou tam 3 lžičky, což směs neobarví, ale dochutí.
Každý si určitě rád vyzkouší různé kombinace koření, voní to dálkou. -
Může to být dobré, ale vzhledově to opravdu vypadá velmi nechutně
-
Alzbetina Prk.: já bych spíš měla problém s kořením na grilovanou zeleninu a vegetou...to tam podle mne není potřeba, česnek, kmín, cibule a grilovaná zelenina dochutí dostatečně....
Na první zkouknutí jsem taky měla smíšené pocity, ale ono to podle mne bude dobré, asi dokonce velmi, hlavně v té zbytkové verzi na nasucho opečeném toastu s rajčátkem a rukolou navrchfotogenické to tedy není
ale to některá jídla prostě nejsou....
-
Vzhledem k tomu, že se jí i očima, vypadá tohle jídlo bohužel hodně nejedle. Vyčetla bych mu i tu sójovku, která do zeleniny není potřeba a asi i díky ní vypadá jídlo tak děsivě. Nezlobte se, ale na chlubení se s receptem a fotkou to není. Bohužel to ještě korunuje ten hrášek z kobzetvy