Podzimní moučník s vůní perníku

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 4 názory

Suroviny

5 vajec
20 dkg cukru krupice
NEBO 15 dkg třtinového
1 PL vanilkového cukru
špetka soli
250 g hladké mouky
200 g špaldové celozrnné mouky
250 ml hrubě sekaných vlašských ořechů
150 ml oleje
2 PL rumu
1 prášek do pečiva
1 KL skořice
1 KL medového perníku /koření Kotanyi/
3 střední jablka
3 střední hrušky
máslo na vytření plechu
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce ušleháme je s cukrem do husté pěny. Mezitím, kdy se vejce šlehají, vykrájíme jablka od středů a nastrouháme je na hrubém struhadle tak, že v ruce zůstane pouze slupka. Také hruškám odstraníme jadřinec, necháme se slupkou a nakrájíme je na drobné kostičky.

  2. Jakmile jsou vejce napěněná, zašleháme do nich olej, přidáme rum, špetku soli a postupně přisypáváme při mírných otáčkách obě mouky, prášek do pečiva, skořici a koření. Poté vsypeme nasekané vlašské ořechy a strouhaná jablka, ta už promícháme do hmoty stěrkou nebo vařečkou a nakonec přidáme drobně nakrájené hrušky

  3. Všechnu tuto hmotu vlijeme na máslem vymaštěný plech. Pokud používáme pečící papír, slabě ho máslem potřeme též. Těsto urovnáme, vložíme ho do studené trouby, zapneme ji na 170 st. a pečeme do zezlátnutí. Zda je upečeno, zjistíme špejlí. Ale nesmíte špejli zapíchnout do ovoce, zdálo by se vám to vlhké. Poznáme to také podle toho, že se od plechu "odchlipují" okraje. Zkušené hospodyňky znají, uvádím to pro začátečníky. Po zchladnutí pocukrujeme nebo ne, každý podle své chuti. Bylo by možné je polít i čokoládovou polevou, ale zdá se mi to zbytečné.

Poznámka

Tento recept je velmi rychlý, hlavně nyní aktuální, protože je všude kolem nás mnoho ovoce, které nemá díky teplým dnům a vosám dlouhou trvanlivost. Řezy jsou vláčné, velmi hezky voní a byť na pohled vypadají obyčejně, vizáž vynahradí svojí chutí.

Rodina již testovala a chutnaly všem.

Loni jsem pekla podobné podle receptu z mailu, ale protože jsem ho dnes nenašla, tak jsem improvizovala tím, co co mi zůstalo v paměti :-) Pokud budete mít sladké ovoce, lze ubrat cukr. Hrušky jsem měla sladké a šťavnaté, jablka byla akorát a sladkost byla vyhovující, tak jak jsem výše popsala. Věřím, že budou chutnat i vám.

Vanilkový cukr mám vlastní výroby, do šroubovací sklenice nasypu cukr krupici a do něj vložím na kousky pokrájený vanilkový lusk. Až spotřebuji, nasypu další cukr a stále pěkně voní, s vanilínovým cukrem je to nesrovnatelné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Podzimní moučník s vůní perníku

Zapomněl/a jsem heslo