Pórková polévka s quinoou a dvěma sýry

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 35 – 40 minut 2 litry Polévky 0 názorů

Suroviny

1 pórek
1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
kořenová zelenina (malá mrkev, kousek celeru a půl kořene petržele)
4 - 6 lžic quinoi
1,5 l zeleninového nebo masového vývaru (stačí i z kostí)
2 kostky taveného smetanového sýru
80 - 100 g nivy
domácí vegeta
zelená petržel
podle chuti pepř a sůl
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předem namočíme quinou do studené vody, necháme ji máčet asi 10 minut, slijeme přes cedník a ještě proudem studené vody propláchneme. Slitou vodu vylijeme, je hořká. Quinou necháme okapat. Zatím nakrájíme pórek a nastrouháme nivu.

  2. Na másle s olejem lehce osmahneme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme částí vývaru, přisypeme quinou, přivedeme k varu a dáme rozvařit obě kostky sýru i nastrouhanou nivu a dolijeme zbytek vývaru. Můžeme přidat i trochu domácí vegety. Tavený sýr pro snazší rozpuštění nakrájíme na malé kousky.

  3. Asi po 10 minutách varu přidáme pokrájený pórek. Quinoa se vaří od začátku varu 15 – 20 minut. Quinoa je po uvaření příjemně (malinko) křupavá. Polévku podle chuti osolíme a opepříme. Po skončení varu v hrnci nebo až na talíři zdobíme jemně sekanou petrželí.

Poznámka

To o máčení a proplachování quinoi jsem vyčetla z internetu (Kuchařka pro dceru i v dalších receptech), tak jsem to tak i udělala i do receptu napsala, protože quinoa má od přírody hořký povrch semen, způsobený obsahem pryskyřic v obalu semen. (Wikipedie) Ale popravdě - doposud jsem quinou používala bez máčení, nanejvýš s propláchnutím, hlavně jako zavářku do polévky, a nikdy jsem ani polévku, ani jiný pokrm hořký neměla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pórková polévka s quinoou a dvěma sýry

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo