Přírodní vepřový řízek dietně

Dietní recepty Ostatní Doba přípravy: 30 minut 3 názory

Dietní recepty Ostatní Doba přípravy: 30 minut 3 názory

Suroviny 4 porce

600 g vepřové kýty (nejlépe ořech)
1/2 lžičky soli
200 ml (menší hrnek) zeleninového vývaru 
pár lístků čerstvého oregana
pár lístků čerstvé bazalky
tenčí plátek másla

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na silnější plátky (kolmo k svalovým vláknům), každý plátek naklepeme a po okraji mírně nařízneme na několika místech, lehce osolíme.

  2. Na mírném plameni na teflonové pánvi rozpečeme máslo, opečeme z obou stran maso, poté ho přendáme na talíř. 

  3. Na pánev s výpekem z masa přidáme nadrobno nasekané bylinky, asi po minutě podlijeme vývarem a necháme při varu vytvořit zálivku. Maso na talíři přelijeme zálivkou a podáváme, např. s vařenými brambory a oblohou. 

Poznámka od kuchařky

Maso je upravované tak, aby vyhovovalo i těm s postiženou slinivkou, tedy prakticky žádná sůl, ani koření a minimum tuku. Pro ostatní je samozřejmě možné na řízek použít větší množství másla či sádlo.

Komentáře k receptu Přírodní vepřový řízek dietně

  • Dajda Dajda

    Eja57: Samozřejmě, ale autorka píše o těch, kteří mají postiženou slinivku a nikdy neví, kdo ji jak pochopí.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Dajda: No, ona autorka nespecifikuje, co má přesně na mysli - dieta při chronické pankreatitidě s minimálními obtížemi je rozhodně volnější než dieta po proběhlé akutní pankreatitidě v prvních týdnech až měsících....

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Co je platné minimum tuku, když se na něm maso (a to vepřové !) opéká. Opět další tzv. dietní, ale hodně zavádějící recept:no::no::no:

    Odpovědět