Dušené patizonové zelí
Zelí z patizonu je hodně podobné cuketovému zelí. Stačí si pohrát s vychucením a získáte výbornou, levnou a rychlou přílohu. Podávejte s pečeným či dušeným masem a knedlíkem. A možná, že už nebudete chtít jiné.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 755 kJ / 419 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2,73 g |
| Tuky | 42,17 g |
| Vláknina | 4,20 g |
| Cholesterol | 35 mg |
| Sodík | 806 mg |
| Sůl | 2,00 g |
| Sacharidy | 6,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Patizon oloupeme a vydlabeme z něj měkký vnitřek se semeny.
Krok 2: Cibuli pokrájíme najemno a osmažíme lehce dozlatova na jemně pokrájeném špeku. Ke konci smažení cibule přidáme rozvonět i drcený kmín.
Krok 3: Řádně očištěný patizon nastrouháme na hrubém struhadle (velké slzy) a dáme k cibuli. Osolíme, přidáme cukr.
Krok 4: Promícháme a na mírném ohni krátce podusíme. Patizon není nutné podlévat, je měkký za chviličku a vystačí si s vlastní tekutinou. Po podušení doměkka (nerozdusit na kaši !) patizonové zelí okyselíme octem dle vlastní chuti.
Krok 5: Podáváme všude tam, kde bychom jinak podávali klasické dušené zelí, tedy k pečenému, uzenému nebo dušenému masu.
Zveřejněno 26. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené patizonové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9p9
Moje poznámka
Dušené patizonové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9p9
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 10 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční košíčky
Přidáno před 11 hodinami
Ihned vláčné kokosky
Přidáno před 13 hodinami
Domácí čokoláda
Přidáno před 14 hodinami
Křehké krajkové rohlíčky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Karlovarský knedlík
HavranPB před 1 hodinou
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 2 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 4 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 4 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 5 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 5 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 5 hodinami
Houbový guláš s klobásou
Sahula před 6 hodinami
Naložená vepřová kotleta
simonadoly před 7 hodinami
Barevná kuřecí čína
lenka.s.r před 7 hodinami
Suroviny:
patizon,
cibule,
špek uzený,
kmín drcený,
sůl,
cukr krupice,
ocet
Komentáře (10)
Další inspiraci můžete čerpat i tady:
12 variant přílohového zelí: Jak na nejlepší cuketové i pórkové a k čemu se hodí patizonové
Plněné patizony nedělám, neuspěl bych s nimi stejně, jako s plněnou cuketou. Pokrájenou, nastrouhanou, grilovanou... ji ale všichni jedí běžně a bez problémů
Jestli můžu nabídnout, zkus něco na tento způsob, trochu to chce přikrášlit bylinkami a třeba šunkou, nebo co si vymyslíš a s bramborem docela ňamka: PLNĚNÉ PATIZONY - z časopisu ZAHRÁDKÁŘ - 4 porce - 2 menší patisony nebo jiné tykve - kabačky nebo větší cukety), 25 g másla, 3 lžíce mouky, 30 ml mléka, 4 vejce, 1 šálek strouhaného sýra, 1 lžíce škrobu, pažitka, sůl, pepř. Celé patizony vaříme 30 minut v osolené vodě. Po vychladnutí seřízneme vršek plodů a lžící vydlabeme dužninu. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání 3 minuty povaříme. Sejmeme z plotny a mimo oheň vmícháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr, jemně usekanou dužninu z patizonů, škrob, sůl a pepř. Nakonec vmícháme ušlehané bílky a vzniklou směsí naplníme patizony. Zapékáme 35 minut v troubě. Podáváme teplé.
Moc zdravím!
( Jen loupání toho létajícího talíře nepatří mezi oblíbené kratochvíle