Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené patizonové zelí

Zelí z patizonu je hodně podobné cuketovému zelí. Stačí si pohrát s vychucením a získáte výbornou, levnou a rychlou přílohu. Podávejte s pečeným či dušeným masem a knedlíkem. A možná, že už nebudete chtít jiné.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 755 kJ /
419 kcal
Bílkoviny2,73 g
Tuky42,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 806 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy6,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Patizon oloupeme a vydlabeme z něj měkký vnitřek se semeny. Krok 2: Cibuli pokrájíme najemno a osmažíme lehce dozlatova na jemně pokrájeném špeku. Ke konci smažení cibule přidáme rozvonět i drcený kmín. Krok 3: Řádně očištěný patizon nastrouháme na hrubém struhadle (velké slzy) a dáme k cibuli. Osolíme, přidáme cukr. Krok 4: Promícháme a na mírném ohni krátce podusíme. Patizon není nutné podlévat, je měkký za chviličku a vystačí si s vlastní tekutinou. Po podušení doměkka (nerozdusit na kaši !) patizonové zelí okyselíme octem dle vlastní chuti. Krok 5: Podáváme všude tam, kde bychom jinak podávali klasické dušené zelí, tedy k pečenému, uzenému nebo dušenému masu.

TIP: Jak zavařit cuketové (nebo patizonové) zelí na zimu

Zveřejněno 26. 7. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené patizonové zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9p9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené patizonové zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q9p9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Mám pečené maso i knedlík. Jen nemám zelí, ale patizon ano. Tak se na něj chystám. Výborné je také dýňové nebo cibulové zelí. 😉😋
Další inspiraci můžete čerpat i tady:

Nesmím zelí, doma patizon,takže oběd je jasnej, skvělá náhrada, děkuji <3

MamlajdaD: ...pokud se vaří každý den a někdy i několikrát, je každý recept :yes: , třeba i jako nápad k improvizaci:-K

recepty73: To vůbec nevadí, že se vám recept nehodí. ;-) Vědět jsem to ovšem nemohla. Když se receptu někdo chopí, a použije ho, tím lépe, je přece veřejně přístupný. :-8 Zdravím! :-K:-K:-K

recepty73: no, já pokud se mi podaří ulovit patizon nemůžu odolat prívarku z patizonu, to můžu z mísy lžící - takže jsem vyvinula metodu...neoloupané UFO nakrájím na plátky tak silné, jaké budu chtít kostičky, jen nedbale odstraním měkký střed, nevadí mi tam, no a po obvodu plátku oloupu....a nakrájím....

Eja57: MamlajdaD: ...máte pravdu:-8, loupání toho bílého ufa je náročné, pokud se nepoužije mladý patizon, ten se dá krásně oloupat i škrabkou na brambory;-), jako důkaz jsem vložil foto;-)
Plněné patizony nedělám, neuspěl bych s nimi stejně, jako s plněnou cuketou. Pokrájenou, nastrouhanou, grilovanou... ji ale všichni jedí běžně a bez problémů;-):-8 , no ale třeba recept přijde někomu vhod;-) ...děkuji:-K

recepty73: Také jdem dělala, tedy dělávala, no s tím loupáním naprosto souhlahlasím s Eja57! ;-):-8:-D Dělávala jsem, dokud jsem měla zahrádku a svoje patizony a bylo to dobré zelíčko! :yes: :-8 Také jsem dělávala z patizonů guláš. https://www.toprecepty.cz/recept/60848-gulas-z-pat... Gulášek jsem vylepšovala klobáskou, aby bylo jídlo pro mého muže přijatelnější. ;-):-D
Jestli můžu nabídnout, zkus něco na tento způsob, trochu to chce přikrášlit bylinkami a třeba šunkou, nebo co si vymyslíš a s bramborem docela ňamka: PLNĚNÉ PATIZONY - z časopisu ZAHRÁDKÁŘ - 4 porce - 2 menší patisony nebo jiné tykve - kabačky nebo větší cukety), 25 g másla, 3 lžíce mouky, 30 ml mléka, 4 vejce, 1 šálek strouhaného sýra, 1 lžíce škrobu, pažitka, sůl, pepř. Celé patizony vaříme 30 minut v osolené vodě. Po vychladnutí seřízneme vršek plodů a lžící vydlabeme dužninu. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání 3 minuty povaříme. Sejmeme z plotny a mimo oheň vmícháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr, jemně usekanou dužninu z patizonů, škrob, sůl a pepř. Nakonec vmícháme ušlehané bílky a vzniklou směsí naplníme patizony. Zapékáme 35 minut v troubě. Podáváme teplé.
Moc zdravím! :-K:-K:-K

Znám, dělávám, moc dobré, doporučuji:yes:
( Jen loupání toho létajícího talíře nepatří mezi oblíbené kratochvíle:-D)

Suroviny:
patizon, cibule, špek uzený, kmín drcený, sůl, cukr krupice, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu