Trochu dietnější zeleninový boršč s masem

Polévky Doba přípravy: asi1 hodina 9 názorů

Polévky Doba přípravy: asi1 hodina 9 názorů

Suroviny nejméně 8 porcí

1 cibule
40 g oleje
300 g kuřecího masa (i více)
3-4 listy bílého zelí (nebo 150 g kysaného či sterilovaného)
300 g brambor
100 g kořenové zeleniny
1 větší rajčatový protlak (použila jsem Rajčatové pyré od Otmy - 190 g)
sůl a drcený kmín
8 celých pepřů
2 bobkové listy
1 hřebíček
150 g červené řepy (i sterilované)
1 lžíce sterilovaného hrášku
10 g cukru
2-3 stroužky česneku
100 g klobásy
1 lžíce octa (nebo podle chuti)
2 dl kysané smetany (nebo dietněji jogurt, biokys, nebo acidofilní mléko)

Postup přípravy receptu

  1. Jemně sekanou cibuli zpěníme na oleji, na ní vložíme kousky masa (já použila 2 celá stehna, která jsem po uvaření do polévky obrala), krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou. Podle potřeby osolíme, přidáme koření a vaříme.

  2. Asi po 10-15 minutách přidáme kostičky brambor, pokrájenou zeleninu, rajčatový protlak a vše vaříme doměkka. Do téměř hotové polévky vložíme proužky uvařené červené řepy, pokrájenou uzeninu, prolisovaný česnek a okapaný sterilovaný hrášek. Necháme přejít varem a podle chuti přisolíme, přikyselíme či přisladíme. Smetanu přidáme do polévky až na talíři.

  3. Polévka je velice hustá díky množství zeleniny, a je moc chutná. Jen si nezapomeňte přidat na talíři zakysanou smetanu, jako se to povedlo mně! :)

Komentáře k receptu Trochu dietnější zeleninový boršč s masem

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    Jaromira18: Moc veliký dík za tu fotku, je skvělá :yes::yes:<3 a jestli dovolíš, použiju jí jako hlavní. Už i proto, že má všechny "náležitosti", hlavně včetně kopečku zakysanky! ;-):-8:-K Ještě jednou moc a moc děkuji za foto!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Jaromira18: "přesně podle receptu" mohu se zeptat jaké zelí? kysané? čerstvé?

    Dobré bude určitě oboje- jen v tom receptu ani chuťově ani vůbec nechápu ten sterilovaný hrášek...

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    :yes::yes::yes: Boršč jsem uvařila přesně podle receptu, strašně jsme si pochutnali, všem doporučuji, nemá chybu. :-K:-K:-K Ještě jednou děkuji za recept.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    casino: Dík za komentář. :-) Jsem ráda, že jsem vás pobavila, ;-):-D to úsloví o lišce neznám, ale vím, že se říkávalo, že "Každý cikán chválí svojí kobylu", což vyjde nastejno! :-8 Samopochvala je u spousty receptů, kdyby jste to psal ke každému, tak by jste měl spoustu práce. A že jste si vybral na to sdělení můj recept, to mě potěšilo a pobavilo (opravdu)! ;-):-8:-D Doufám, že mojí odpověď přijmete také s humorem. Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Polévka..., ... je moc chutná."
    Nic proti rcp :-K
    Vždy mě ale pobaví, když autor chválí vlastní výtvor, byť by byl nastotisíckrát výborný ;-)
    Kdo asi by vařil cosi co nestojí za psí štěk? :-O
    No, každá liška chválí svůj ocas, že :-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    Jaromíra18: Moc děkuji za takovou pochvalu, a jestli vyzkoušíš bude to pro mne pocta! :-8:-K (Ale dobrá byla! ;-):-D) Dík za krásný komentář! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    Eja59: Tu polévku klidně uvařím jak z čerstvého, tak i zakysaného zelí (totéž platí i o řepě), podle toho, co je po ruce, a ano, bude mít pokaždé trochu jinou chuť. Ale pořád to bude zeleninovomasový boršč. ;-) Octu si každý musí dát podle chuti, někdo kyselí víc a někdo méně. A to platí i o soli a cukru. Jen u toho cukru jsem schválně dala množství, aby ho tam nezkušená hospodyňka nedala moc, a neudělala polévku příliš sladkou. Co se týká rajčatového protlaku - použila jsem rajčatové pyré od Otmy - 190 g a když myslíš, tak já to do receptu připíšu, aby se i nezkušená kuchařinka věděla, co je větší protlak. :-8 Děkuji za komentář. :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Čerstvé zelí + čerstvá červená řepa X kysané zelí + sterilovaná červená řepa. ( viz suroviny)
    To jsou dvě naprosto rozdílné chutě....a dva rozdílné recepty....
    "Větší rajčatový protlak" ? to je kolik g? Kolik vývaru? 10 g cukru? Proč zrovna 10 g bez udání množství octa?
    Zkušená kuchařka "taktrochuboršč" uvaří i bez receptu a nezkušená se v tomhle receptu ztratí ....

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    :yes::yes::yes:Vynikající, zítra ho podle receptu máme na talíři, moc za něj děkuji.:-K:-K:-K

    Odpovědět