Křupavé bagety / bulky

Suroviny

600-700 g hladké mouky
500 ml vlažného mléka
50 ml slunečnicového oleje
25 g droždí
2 lžícemi cukru
1 lžičku soli
2 litry vody
2 lžíce krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby od pekárny nalijte mléko, olej a přisypte zatím jen 600 g hladké mouky. K mouce přidejte droždí, které zasypte cukrem a do rohu nádoby přisypte sůl. Nádobu vložte do pekárny, navolte program Těsto a nechte pekárnu pracovat.

  2. V misce máme ještě 100 g mouky a podle potřeby ji budu přidávat do pekárny. Množství mouky je individuální, záleží na tom, jak vám bude mouka sát. Já jsem nakonec přidala celých 100 g mouky, celkem jsem tedy použila 700 g hladké mouky.

  3. Vykynuté těsto si přendejte na pracovní plochu a ještě ho krátce propracujte. Těsto si rozdělte na 10 dílků a z každého dílku vytvarujte bochánek, který nechte ještě 10 minut odpočinout.

  4. Vykynutý bochánek rozválejte, srolujte do ruličky a plochými dlaněmi vytvarujte bagetu. Nakonec prsty vytvořte šev. Bagetu si přendejte na plech s pečícím papírem švem dolů. Já jsem takto připravila 5 baget a 5 bulek, které na plechu nechám odpočívat.

  5. Mezitím si v hrnci zahřejte vodu do které přisypte cukr. Voda musí být horká, ale nesmí se vařit.

  6. Do vody vložte po jednom bagetu, spařte ji na 10-15 vteřin a poté ji vraťte na plech. Stejně tak to udělejte s bulkami.

  7. Bagety ostrým nožem několikrát nařízněte. Bulky jsem nařízla jen jednou. Nakonec je pomoučněte a nechte je ještě 20 minut kynout.

  8. Předehřejte si troubu na 200°C a bagety pečte 20-25 minut.

  9. Zadělání těsta v robotu nebo ručně:
    Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom přidat zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. Zadělejte těsto.

Komentáře k receptu Křupavé bagety / bulky

  • Pajaja Pajaja

    No vypadají báječně! <3 I ten videorecept jsem skoukla. Jen se zeptám: to spáření ve vodě je po upečení udělá krupavymi? Nebo k čemu slouží? Děkuji za odpověď, fakt vyzkouším. . . ;-):yes:

    Odpovědět