Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinkové housky - pletánky

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny

Porce: 8 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 877 kJ /
2 361 kcal
Bílkoviny68,73 g
Tuky65,23 g
Vláknina16,36 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 4,91 g
Sůl12,21 g
Sacharidy366,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, nejlépe to půjde v domácí pekárně. Do nádoby dáme jako první vlažnou vodu, olej, pak prosátou mouku smíchanou se solí, nahoru trošku cukru a rozdrobené čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Jemně nakrájené bylinky přidáme do těsta až nakonec, po zvukovém signálu. Krok 2: Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál a zpracujeme do bochánku. Bochánek rozdělíme kartou na čtyři stejně velké díly a každý díl opět rozdělíme na čtyři menší dílky. Získáme 16 stejně velkých kousků, z kterých postupně vyválíme prameny dlouhé cca 16-18 cm a vždy dva prameny do sebe zamotáme. Konce dobře zamáčkneme, aby se nerozplétaly. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 3: Vykynuté housky na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hruborznnou solí. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 22 minut. Tento čas je pouze orientační. Po upečení housky odložíme na mřížku a necháme vychladnout.

Zveřejněno 30. 10. 2020

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni.

Těsto se dá vyválet i na delší a tenší prameny a po zapletení vzniknou spíš tyčinky než housky. Množství bylinek si každý zvolí dle sebe, půjde použít třeba i jeden druh a nebo i nějaké jiné než ty, které jsou v receptu. Běžně dávám do pečiva z 500 g mouky dvě lžičky soli, ale jelikož je tady sůl i na povrchu, tak dávám do těsta o něco méně.

Zde je postup, jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

K tomuto pečivu chutnají jemné pomazánky, třeba z čerstvého sýra.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bylinkové housky - pletánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VLAO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bylinkové housky - pletánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VLAO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, sůl, cukr krupice, voda, olej olivový, droždí čerstvé, petrželka, vejce, sůl hrubozrnná

Přidat fotografie receptu