Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fasolowka warszawska

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 156 kJ /
1 949 kcal
Bílkoviny96,00 g
Tuky136,74 g
Vláknina5,38 g
Cholesterol 1,48 g
Sodík 3,51 g
Sůl8,13 g
Sacharidy80,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve špajzu překáží zbytek fazolí, překládá se z místa na místo. Pak to spadne, rozsype se. Tak co s tím.
Do hrnce, namočit a přemýšlet, co uvařit. Venku prší, když neprší, tak sněží, když nesněží, tak je určitě jiná kalamita. Do krámu se člověku nechce, co fčil. Fazole jsou namočené, žena chodí okolo s výrazně povytaženým obočím, jsem zvědavá, co si s tím počneš, atd, atd. Krok 2: Nedám se. Pokrájím kus uzenýho boku na elegantní kostičky, hodím do pekáčku, nechám škvařit. Přidám nakostičkovanou klobásu a až to všechno pustí omastek, přihodím krutonky z pečiva, co bylo původně na strouhanku. Přihodím uvařené, scezené fazole. Ono se to pěkně na tom pekáčku škvíří, nastal čas vejcový. Krok 3: V nádobě k tomu vhodné ušlehám vejce se vším kořením, sýrem a smetanou. Zaliju tím pekáček, strčím do vyhřáté trouby a zapeču hezky do barvy. Ten sýr s vejci mi musí udělat nahoře takovou krustičku. S elegancí sobě vlastní přizdobím petrželkou. A je to. Krok 4: Použil jsem remosku, spotřebuje se na to méně atomového jádra a je to rychlejší.

Zveřejněno 13. 2. 2021

Poznámka autora gmptop

wersja dla wegetarian

Wegetariane mogą zastąpic mięso kostką sojową, uprzednio zalaną esencionalnym rosolem z kostki i po napęcznieniu odciśnieną. Dalej postępować zgodnie z przedpisem

recepis je velmi volně převzat dle: Malgorzata Capari: Kuchnia polska

Já myslím: Kdyby Pán chtěl z nás mít vegetariány, vybavil by nás jináč.

Slovy klasika:

VEGETUS, A, UM. – ANIMA, AE

Vegetariáni jsou muži (mohou to být také ženy), kteří žijí v náhledu, že požívat mrtvol zvířecích je naprosto nezdravo, mrtvol bylinných naprosto zdrávo. Vegetarián dostane se při pohledu na pekáč jáhel do nadšení, při pohledu na misku otrub se mu sbíhají sliny v ústech a když spatří na husím sádle pečenou jitrnici, odvrací se s opovržením. Vegetarián je muž zbožný, který dobře ví, že v modlitbě páně je řeč o „vezdejším chlebě“, ani muk ale o vezdejším mase – leda “neuveď nás v pokušení“. Vegetarián dovoluje sobě „ze zvířecího těla“ požít nanejvýš mléka, poněvadž toto pochází ze „živého těla“, a dokazuje tím, že tygr je vlastně také vegetariánem, když ze své oběti nejdřív vystřebe teplou ještě krev. Zkrátka vegetarián, poněvadž je spolkem pro trýznění zvířat zakázáno vykousnout si beefsteak z živého vola nebo ukousnout kapounu hned na dvoře prsa, nejí raději žádného masa a jí jen stravu bylinnou či vegetabilní. To prý prodlužuje život a udržuje zdraví, neboť latinské „vegetus, a, um“ je po česku „zdravý, á, é“ nebo „čilý, á, é“. A teď víte co je vegetarián, a že jsou to lidé, kteří ze samého strachu před smrtí umírají každý den.

Jan Neruda

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fasolowka warszawska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wGXM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fasolowka warszawska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wGXM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
fazole, bok uzený, klobása, vejce, smetana zakysaná, rohlík, sýr, rajče sušené v oleji, petrželka, květ muškátový

Přidat fotografie receptu