Vánočka podle mojí babičky
Symbolem Vánoc je bezesporu vánočka. Krásně vláčná, plná rozinek a bohatě sypaná mandlemi, svojí vůni pomůže navodit sváteční atmosféru u vás doma. Potěší i ty nejmlsnější jazýčky.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 256 kJ / 4 363 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 113,72 g |
Tuky | 119,79 g |
Vláknina | 25,02 g |
Cholesterol | 923 mg |
Sodík | 258 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 695,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme alespoň pár hodin předem do rumu.
Krok 2: Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trošku cukru, lžíci hladké mouky a rozmícháme. Kvásek necháme vzejít zhruba 10-15 minut.
Krok 3: Mandle a ořechy nasekáme. Máslo rozehřejeme v mikrovlnce. Žloutky rozšleháme ve vlahém mléce.
Krok 4: Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky v mléce, vlažné máslo, rozinky a nasekané mandle a ořechy.
Krok 5: Zaděláme těsto, které dobře propracujeme a necháme dobře vykynout na teplém místě a přikryté čistou utěrkou.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Těsto rozdělíme na 6 částí, ze kterých vyválíme válečky. Z válečků upleteme vánočku.
Krok 7: Vánočku přendáme na připravený plech, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme ještě 15 minut na plechu kynout.
Krok 8: Vánočku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C zhruba 45-50 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá.
Zveřejněno 12. 12. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ljVV
Moje poznámka
Vánočka podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ljVV
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 6 hodinami
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 6 hodinami
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 7 hodinami
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 7 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 7 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 7 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 8 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 8 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 9 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 9 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
mléko,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
máslo,
rozinky,
rum,
mandle,
ořechy vlašské,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (1)