Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky II

Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou vrcholícího léta. Mnoho lidí si myslí, že vyrobit dobré kvašáky je umění. Právě naopak, je to velmi snadné! Připravíme je z přerostlejších okurek, voňavého kopru, kousku křenu a solného nálevu.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby kvašení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby kvašení)

10. 8. 2009 14:25

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Někdy, pro chuť, přidám do jedné sklenice feferonku, někdo dává i stroužky česneku.

Recept mám od staré paní, naší kamarádky, která dělává každý rok dlouhou řádku pětilitrových sklenic kvašáků a já jí to vždy záviděla. Už pár let nemusím, vyrábím si svoje :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

magdalenka magdalenka

10. 8. 2009 18:14

Špagetka a kde berieš tie špachtličky? Alebo máš v rodine doktora? Ja som si na tento účel vyvarila aj takú dýhu, v ktorej bola balená bryndza, alebo vystrihla z tých fliaš takú ružicu, veterník. Môj manžel netuší, ako sa kvašáky robia, ale za večer zje polku 5 litrového pohára...

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

10. 8. 2009 17:28

JO. Já sice moc nemusím, ale můžu. Ale manželka bez kvašek nemůže bejt. Nosí jí je kde kdo a taky děláme. Je ovšem pravda, že se nám to nedaří na 100% ale nějaké % je zkažená ztráta. Vyplatilo se nám probudit mléčné kvašení malým kousíčkem chleba.(Důležité je,jak píšeš, aby se k okurkám nedostal vzduch.Dříve se dávali takové slabé dřevěné jazyky, dnes se nám vyplatila zabránit okurkám vyplavat menší sklenicí se slanou vodu, která projde hrdlem pětilitrovky a zajistit.). Ty máš ale +bodík.

spagetka spagetka

10. 8. 2009 16:08

Magdalenka, velice obdobný (řekla bych že stejný)postup používá i manžel, kvašáků musí být také veliká zásoba, jednak s listím, jako cathleen a pak jen kopr, (mraky), sůl, voda. Jinak je pravda, že se musí zatížit - já na to zas používám dřevěné špachtličky, co znáte od pana doktora, když vám prohlížel mandle a vy jste hezky nahlas říkali áááááááá :-D:-D

magdalenka magdalenka

10. 8. 2009 16:04

Cathleenko, nebudeš mi veriť, ale pretože ja milujem kvašáky, tak si ich robím celé leto. V princípe ako Ty, hlavne tá kopa kôpru, zalievam ale NEPREVARENOU odporne slanou vlažnou vodou...to odporne píšem preto, že ochutnávam a ak sa mi to zdá veľmi, príšerne slané, zalejem. Takže percentuálne slanosť neviem vyjadriť. Hlavne nesmú vytŕčať z láku, na udržanie uhoriek som si z pet fliaš vyrobila také ružice. Raz som odskúšala ten cesnak, ale akosi nám nesadol.
Tiež odkladám na zimu.

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 8. 2009 14:40

A já chtěla opravovat svůj komentář a pozdě! Samé chyby:-(

cathleen cathleen

10. 8. 2009 14:40

Hm, tenhle kvašák už ale není! Měla jsem ho k obědu;-)....lahoda...

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 8. 2009 14:38

Znáš ten pocit, když před tebou líže citró, nebo grep?:-* Tak tak se cítím teď já!:-)):-D:yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nejlepší recept na kvašáky kvasaky nejlepší kvašáky kvašáky recept jak nakládat kvašáky kvašáky recepty jak se dělají kvašáky recept na kvašaky kvasáky na zimu domácí kvašáky výroba kvašáků jak dělat kvašáky kvašáky plísen dobré kvašáky recept na dobre kvasaky lák na kvašáky recepty kvasaky návod na kvášáky recepty na kvašáky kvašené okurky

Suroviny: okurka čerstvá, rybíz černý, listy vinné révy, kopr, křen, voda, sůl

TopRecepty.cz

Kvašáky II

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8WX