Sněhové pusinky/kokosky, které se mi vždy povedly
Zbývající bílky se mohou stát vyhledávaným zdrojem pro přípravu oblíbených sněhových dezertů. Doslova pak budou hvězdou mezi dezerty nedělního odpoledne. Příprava pusinek nebo kokosek je přitom snadnější, než by se zdálo.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 660 kJ / 1 592 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,50 g |
Tuky | 85,14 g |
Vláknina | 16,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,69 g |
Sacharidy | 176,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky použijeme pokojové teploty. Pokud jsou skladované v lednici, počkáme s přípravou minimálně 30 minut.
Krok 2: Dva plechy vyložíme papírem na pečení nebo silikonovou pečicí podložkou. Včas zapneme troubu na 100 °C.
Krok 3: Bílky vložíme do čisté a odmaštěné mísy. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy a pár zrnek soli.
Krok 4: Ručním šlehačem šleháme zpočátku zvolna, přisypáváme cukr. Podle potřeby šleháme 15-20 minut, až je sníh opravdu velmi tuhý a lesklý. Dobře tuhý sníh nelze vyklopit z misky ani při otočení dnem vzhůru.
Krok 5: Pokud chceme připravit kokosky, v tomto kroku zlehka vmícháme stěrkou kokos.
Krok 6: Sáčkem s ozdobnou širší trubičkou nastříkáme na připravený plech pusinky o průměru 2-3 cm. Mezi pusinkami necháváme dostatek volného místa, neboť při přípravě trochu nabydou.
Krok 7: Plech vložíme do vyhřáté trouby. Sušíme 70 minut na 100 °C. Pokud použijeme horký vzduch (pak sušíme při teplotě 50 °C), můžeme vložit i několik plechů najednou.
Krok 8: Správně usušené pusinky či kokosky lze lehce odloupnout z podkladu.
Krok 9: Hotové vychladlé pusinky skladujeme v suchu a chladu. Nejlépe v papírovém sáčku uzavřeném klipsem.
Zveřejněno 26. 6. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sněhové pusinky/kokosky, které se mi vždy povedly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZRyR
Moje poznámka
Sněhové pusinky/kokosky, které se mi vždy povedly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZRyR
Nejnovější recepty
Pohanka s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 15 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 19 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kečup
Baruska. před 39 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 11 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 11 hodinami
Krenex
dragomirac před 13 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 13 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 13 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 14 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 14 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 14 hodinami
Suroviny:
bílek,
cukr moučkový,
sůl,
kokos,
šťáva citronová
Komentáře (14)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
A ano, používám při pečení silikonové podložky jako ekologičtější náhradu za pečicí papír. Na samotném plechu jsem nezkoušela péct.
Díky za kontrolu.