Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašská kyselice

Kysané zelí je oblíbenou potravinou a zelných receptů je opravdu mnoho. Pravá a tradiční valašská kyselica je ale jenom jedna. Připravte si tuto polévku podle originálního a ověřeného receptu a získáte smetanovou pochoutku s jemně nakyslou chutí.

Hodnocení receptu je 4,9 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

22. 8. 2009 13:12

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie1 306 kJ / 312 kcal
Bílkoviny11,15 g
Tuky2,29 g
Vláknina15,33 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,81 g
Sůl7,00 g
Sacharidy54,08 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Sodovka Sodovka

2. 3. 2011 15:22

Posílám typ, aby zelňačka měla pěknou barvu. :-))
Jak píše Jitula, dobrá-uzená klobáska během vaření pustí šťávu a dá polévce nejenom správný šmak, ale i barvičku. :yes:
Pak i dušené maso na cibulce dodá zelňačce - kyselice znamenitou barvu. :yes:
Stačí kousek vepřového masa, které dusíme zvlášť - stačí malý kastrolek. :-) Maso nakrájíme na menší kostky a orestujeme na cibulce. Pak přidáme sladkou mletou papriku, sůl, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké a kyselice komplet uvařená (zahuštěná smetanou), tak udušené masíčko i se šťávou vylijeme do zelňačky - kyselice. ;-) Pak stačí jenom zelňačku zamíchat a papkat. :-p Vyzkoušejte a nebudete litovat. :-)). Anete, posílám +4. :yes:

jitule jitule

2. 3. 2011 13:45

Ahojky, dnes jsem ji vařila na oběd a je fantastická! Měla jsem tři paprikové klobásky, které pustili úžasně barvičku a tak není tak vyložené bílá. Přidala jsem trochu cukru na dochucení, protože jsem použila domácí kysané zelíčko. Ze 4 litrů mám poslední asi dvě porcičky. :-p Díky za skvělý recept!:yes:

milan

29. 7. 2010 10:31

Ono s kyselicí je to složitější - pocházím z Valach a vařím jich 5 druhů - postní (jen s mlékam a bramborem), klasickou (to je tahle, jen místo klobásy já dávám uzené koleno), uherská (s klobásou, paprikou a bez smetany), zeleninovou (kromě zelí je tam i kořenová zelenina a brambory, opět bez smetany) no a nakonec královská - zabijačková, které musím uvařit vždycky kotel. A znám další, kteří to vaří zas trochu jinak - prostě taková valašská minestrone :-)

anete anete

10. 6. 2010 07:35

Gabrielo, doufám, že bude chutnat.;-)

gabriela82

10. 6. 2010 03:32

Dekuji za recept, o vikendu urcite vyzkousim. Js take z valaska ale ziji v zahranici tak js moc rada ze js tu kyselicu nasla ;-)

pipre pipre

22. 8. 2009 13:49

Tuto polévku mám moc ráda. Jsem z Valašska a je pravda, že i tam se vařila, ale říkalo se jí zelňačka. Přečetla jsem několik receptů na valašskou kyselici, abych se dozvěděla, která je pravá :-) Každý recept byl ale jiný a tento je jeden z nich. Od babičky přes maminku zas vím, že val. kyselica se dělala z vývaru kostí a zeleniny, brambor, mléka, hl. mouky, žloutku, kmínu, soli a pepře a kysané smetany. I maminka ji někdy dělávala, ale se zelím mi chutná víc :-) Bodík:yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: kyselice polévky recepty kyselice kyselice recept recept na valašskou kyselicu kyselica s klobásou kyselice s klobásou kyselica kyselice recepty polévka kyselica s klobásou - recept recept na kyselicu polevka kyselice recept na valašskou kyselici recept kyselice polévka kyselica domácí kyselice valaska kyselice recept na kyselici kyselica recept valašská zelňačka valašská zelňačka

Suroviny: zelí kysané, brambory, klobása, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, pepř mletý, majoránka, kmín celý, koření nové koření, bobkový list

TopRecepty.cz

Valašská kyselice

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MQAQ