Řecká špenátová rýže
Letní počasí s sebou nese poznávání cizích krajů i jídelníčků. Jídla řecké kuchyně jsou natolik úžasná, že stojí za to je zkusit připravit i u nás. Rýže po řecku není tak složitá a skvělý chuťový zážitek vám přiblíží zdravou středomořskou stravu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 294 kJ / 548 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 6,12 g |
| Tuky | 48,88 g |
| Vláknina | 8,91 g |
| Cholesterol | 77 mg |
| Sodík | 28 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 18,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat na sítu. Stejně propláchneme na sítu i špenát, zbavený dlouhých stonků. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Česnek sloupneme, rozmáčkneme naplocho nožem a nasekáme.
Najemno nasekáme nebo nastříháme kopr a pažitku. Krok 2: Do rozehřáté hluboké pánve nalijeme olivový olej na kterém orestujeme postupně cibuli (cca 4-5 minut), poté česnek, polovinu kopru i pažitky.
Společně mícháme ještě minutu.
Přidáme špenát a restujeme do zavadnutí.
Přisypeme rýži, osolíme, opepříme a promícháme. Krok 3: Podlijeme částí vývaru kuřecího (nebo zeleninového).
Přivedeme k varu a na sníženém stupni tepla dusíme za případného podlití a promíchání do změknutí rýže cca 20 minut.
Vmícháme máslo, zbylou pažitku, kopr a citronovou kůru. Krok 4: Podáváme pokapané citronovou šťávou samotné, s kostičkami sýru feta nebo jako přílohu k masu.
Zveřejněno 13. 6. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Moje poznámka
Řecká špenátová rýže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpVoR
Nejnovější recepty
Sýrové placky
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 2 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 2 hodinami
Mleté kuřecí kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 12 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 13 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Indická čočka s batáty
micurka před 1 hodinou
Celozrnné housky
Manik před 1 hodinou
Margot koláč s jablky
jestedka před 3 hodinami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 3 hodinami
Řepánky
Jitkazmecka před 3 hodinami
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 3 hodinami
Jablkový křen
cookamater před 3 hodinami
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 14 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 15 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 15 hodinami
Suroviny:
rýže basmati,
olej olivový,
cibule,
česnek,
kopr,
pažitka,
špenát baby,
vývar masový,
citron,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
kůra citronová,
sýr feta
Komentáře (8)
Bez masa.
Děkuji za inspiraci.