Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krůtí sádlo a škvarky

Koupili jste velkou krůtu a nevíte, jak zpracovat sádlo, tučné části, kůži a menší odřezky? Z tohoto všeho můžete připravit báječné sádlo se škvarky, které má všestranné použití.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miru63 Miru63

Snadný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 120 min

165 min (45 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

Krůta o váze 21 kg

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve vše nakrájíme na menší kousky, přidáme i odřezky, které nám zůstanou po úpravě masa. Krok 2: Vše vložíme do kastrolu se silným dnem, podlijeme troškou vody a postavíme na plotnu na malý výkon (sklokeramický sporák 5 stupeň z 9). Sádlo a kůže ve vodě nejdříve trochu povolí, poté začnou pouštět tuk a voda se začne postupně odpařovat. Krok 3: Nespěcháme, necháme pomalu probublávat a občas promícháme vařečkou, aby se kousky nepřilepily na dno. Pokud bychom zvolili vysokou teplotu nebo spěchali, mohl by se tuk spálit. Krok 4: Teď již čekáme, až se sádlo a kůže změní ve zlatavé kousky a vyškvařené sádlo bude čiré. Po skončení stačí sádlo přecedit v cedníku. Pokud chceme, aby bylo extra čisté, tak scedíme ještě jednou přes plátýnko. Krok 5: Sádlo přelijeme do sklenice s víčkem a uchováváme v lednici. Nejlepší je pár dní po vyškvaření, později se sice nekazí, ale ztrácí vůni. Krok 6: Škvarky použijeme jak si zaslouží, jen tak se solí, na pomazánku nebo škvarkové placky. Použití je jen na každém z nás.

TIP: Krůtí maso - rady a tipy na vaření a pečení

Zveřejněno 14. 11. 2023

Poznámka autorky Miru63

Jako každý rok, tak i letos jsem si koupila krůtu z farmy. Byla jsem v šoku, když mi ji přivezli, očekávala jsem ve velikosti cca 12-14 kg. Měla 21 kg a byla velice tučná. Rozporcovat ji umím, mám zkušenosti s jehnětem. Po rozporcování zbyla velká hromada tuku a kůže s vnitřním sádlem. Proto jsem se rozhodla vyškvařit sádlo a škvarky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krůtí sádlo a škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR0Z5

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krůtí sádlo a škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR0Z5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Zkusil jsem PH a jde to úžasně, téměř bez práce. Na 6 hodin vyšší stupeň a pak postup jako v receptu výše. Pro zlaté škvarky jsem na závěr tyto vložil do trouby na 10 min při 180 stupňích

Tento recept jistě někdo využije. :yes:

Suroviny:
krůta, sádlo, krůta, maso

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu