Jelítka
Kroupová jelítka jsou tradiční dobrota patřící k masopustu. Jejich příprava není tak složitá, jak se zdá. Výsledkem jsou masovo kroupové kořením vonící jelítka, která si nejlépe vychutnáte s bramborem a kysanym zelím.
Postup přípravy
Brzlík a střevní sádlo nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s cibulí nakrájenou nadrobno na oleji. Krok 2: Do uvařených krup vložíme jaternicový prejt, koření a brzlík a sádlo. Krok 3: Ochutíme kořením, přidáme scezenou krev, zamícháme, někdo i ochutná. Soli se může přidat o trochu více, protože kroupy ji vtáhnou do sebe. Krok 4: Naplníme do střev a vařím cca při 85-90 °C do doby, než po vpichu jehlou vytéká čirá tekutina, ale ne krev! Krok 5: Opláchneme studenou vodou a rozložíme v chladu. Část kroupové směsi můžeme ponechat mimo střívka. Zavaříme je v procezené polévce a tak vznikne vynikající tradiční polévka "prdelačka" !
Zveřejněno 5. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Moje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Nejnovější recepty
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 11 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 11 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 12 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 12 hodinami
Tartaletky ve tvaru čtverce s krémem a ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Piškotové kousky s krémem z mascarpone
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkové kuřecí nudličky
Anvei před 7 hodinami
Cuketa Bezděk
ivka 125 před 10 hodinami
Borůvkový máslový koláč
martiline před 10 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Barča před 11 hodinami
Americké lívance se skořicovým sirupem
kucharicek14 před 12 hodinami
Španělská polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Jablečno-tvarohový cheesecake na plech
Terkat před 14 hodinami
Pečené krůtí stehno s cibulí
Limek před 14 hodinami
Hrníčková bublanina
zuzanaji před 16 hodinami
Banánové muffiny s čokoládou
brtna před 17 hodinami
Tématické fráze:
jelítka,
domácí jelítka,
jelitko,
jelítka recept,
pečené jelítko,
pečená jelítka,
recept na jelitka,
návod na špejlování jitrnic,
kroupová jelítka,
recept na domácí jelítka,
vepřový brzlík,
kroupové jelítko,
jelítka recepty,
jelítko recept,
jak se pečou jelítka,
recepty na jelitka,
špejlování jitrnic,
receptytop,
pečené jelítka,
domácí jelítka recept
Suroviny:
prejt,
kroupy,
cibule,
brzlík,
sádlo,
krev vepřová,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (21)
P.S. Jelítka v tlustém střevě a barboře jsou vzhledově krásnější.