Litina

Suroviny

600 g strouhaných brambor
350 g hrubé mouky
10 g soli
1-2 vejce
0,5 litru mléka
150 g špeku nebo škvarků (slaniny nebo salámu nakrájeného na kostičky)
3 stroužky česneku
2 lžíce rozpuštěného sádla
1 droždí
lžíce cukru
lžíce máku
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Postavíme na kvásek (droždí, cukr, 2 lžíce mouky a trochu vlahého mléka).

  2. Nastrouháme brambory, slijeme vodu a přidáme mléko, vejce, sůl, mouku, prolisovaný česnek, slaninu nebo salám, sadlo a majoránku.

  3. Umícháme těsto, do kterého vmícháme nakonec připravený kvásek a necháme důkladně nakynout.

  4. Pekáč vytřeme sádlem, vysypeme mákem a strouhankou.

  5. Nakynuté těsto nalijeme na pekáč (můžeme posypat mákem), necháme trochu nakynout a dáme péct. Po upečení se můžeme pustit do jídla.

Komentáře k receptu Litina

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Mám dotaz, mají být brambory syrové, nebo uvařené ve slupce?

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborová litina litina z brambor jihoceska litina litina jídlo jídlo litina pečená litina litina bramborová litinka recept jihočeská bramborka jihočeská litina recept litina pečená bramborka recept litý bramborák recept jihočeská litina recept na litinku litinka klatovský báč litina-recept litina s makem recept na bramborovou litinu