

Servítkový knedlík
Suroviny
- Těsto:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 2 dkg másla
- 2 žloutky
- cca 300 ml mléka
- 2 dkg droždí
- špetka soli
- Náplň:
- povidla
- Ochucení:
- mák
- cukr moučka
- sádlo
Postup přípravy receptu
Mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl, mouku, droždí dáme v tomto pořadí do pekárny, pustíme program Těsto. Po jeho skončení vykynuté těsto rozdělíne na poloviny, každou ne moc tence vyválíme, potřeme povidly a zavineme jako roládu. Vaříme v páře cca 25 - 30 minut. Po uvaření nití rozkrájíme na plátky, posypeme mákem, cukrem a rozpuštěným vepřovým sádlem.
Kdo nemá pekárnu, v 0,5 dcl vlažného mléka a trošky cukru rozmíchá droždí a nechá vykynout kvásek.
Ten pak přidá k ostatním surovinám a zadělá těsto ručně.
Po jeho vykynutí je stejný postup jako nahoře.
Poznámka od kuchařky
Pro sádlo jsem neměla odvahu, proto jen máslo a místo máku dáváme Pribináček.
Zdroj: Petr Novotný, Ham a mňam