16 receptů na masopustní pokrmy: Víte, co se vaří a peče v době masopustu?
Masopust začíná 7. ledna po Třech králích a vrcholí tři dny před Popeleční středou. Je to období oslav, zabijaček, svateb, maškarních průvodů, jídla, tance a oslavování konce zimy, poté přichází 40 dní půstu.
Masopust je tradičně spojen s maškarami, zabijačkami, sladkým pečivem, smaženými moučníky, vínem a kořalkou. Oslavuje se končící zima a blížící se jaro. Vaří a peče se nejen pro rodinu, ale také pro hosty a pro maškary, které v tuto dobu obchází všechna stavení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recepty ve výběru
- Jitrnice
- Smetanové koblihy
- Zabíjačková polévka
- Fánky - boží milosti
- Ovar s jablkovým křenem
- Pečené buchty
- Moravský vrabec podle Receptur teplých pokrmů (tzv. normy)
- Pravé valašské frgály
- Vepřové řízky s dijonskou hořčicí
- Vdolky
- Škvarkové placky (pagáče)
- Babiččiny koláčky
- Sulc z vepřových nožek
- Trdelník - LvK
- Zabíjačkový guláš
- Slané preclíky
1/16
1/16
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 1 hodinou
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 19 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře